Coronavirusul urcă avansul la creditele de locuință. S-a ajuns deja la 35%

Coronavirusul urcă avansul la creditele de locuință. S-a ajuns deja la 35%

Băncile încep să reacționeze din cauza coronavirusului. ING Bank urcă avansul la creditele de locuință până la 35%. Alte bănci, posibil să o urmeze.

ING a majorat avansul perceput la creditele ipotecare/imobiliare de retail, de la 15 la 35%, conform Economica.net. Alte bănci percep încă un avans de minimum 15%. Olandezii spun că această măsură este temporară şi va fi reevaluată lunar.

Şi alte bănci se gândesc la o măsură similară care să fie luată în viitor.  Banca olandeză a justificat modificarea nivelului avansului prin" politica riscului dusă de instituţia de credit". Două dintre cele mai mari bănci locale impuneau, oricum, un avans de 35% în cazul creditelor acordate în afara Bucureștiului.

La majoritatea celorlalte bănci din sistem, avansul minim solicitat de bancă pentru un credit ipotecar sau imobiliar este de 15% (poate creşte în funcţie de bonitatea mai mare sau mai mică a clientului). Excepţie face First Bank, unde avansul minim solicitat este de 20%.

O altă excepţie este creditul imobiliar din teritoriu, nu din Bucureşti, pentru care atât BCR, cât şi Raiffeisen percep un avans de 35%. În țară preţul locuinţelor este mai scăzut decât în Bucureşti (mai puţin Cluj, unde BCR are alte excepţii) şi se presupune că solicitanţii de împrumuturi pot strânge mai uşor avansurile.

Ce înseamnă de fapt reacţia ING Bank de a majora avansul minim pentru creditul ipotecar la 35%: unii bancheri sunt de păerere că ne vom confrunta în perioada următoare cu scăderi ale preţurilor la imobiliare, chiar dacă este vorba de o scădere temporară de 1-3 ani.

Conform ultimului sondaj efectuat de Banca Națională şi dat publicităţii în februarie 2020, "În T4 2019, standardele de creditare aferente împrumuturilor care au ca garanții ipoteci asupra imobilelor comerciale s-au înăsprit marginal.

În primul rând, a început criza sanitară care atrage automat o criză economică după ea, din cauza încetării sau încetinirii activităţii economice. Odată cu şomajul tehnic au apărut şi măsurile de ajutorare instituite de guvern: în cazul băncilor, ordonanţa de suspendare a ratelor la credite pentru persoanele afectate de pandemia de coronavirus.

Cele 265.000 de cereri de suspendare a ratelor acceptate de către bănci dovedesc că o sumă destul de mare (ratele plătite lunar de împrumutaţi) va fi dislocată din sistem (din fericire, înlocuită în proporţie majoritară de BNR).

Ultima cauză poate fi regăsită în promulgarea legii dării în plată cu modificările care stabilesc clar condiţiile în care poate fi declarată impreviziunea şi nu în ultimul rând instabilitatea legislativă (încă 6-7 legi care ar putea fi aprobate şi ar obliga băncile la noi provizioane şi credite neperformante).  

Comenteaza