Update Ce avans minim pentru creditul ipotecar ne cer în criză băncile

Ce avans minim pentru creditul ipotecar ne cer în criză băncile

Avansul la un credit ipotecar în lei pornește în prezent de la 15% și poate ajunge chiar și la 35%, potrivit datelor colectate permanent de platforma Finzoom.ro la nivelul sistemului bancar românesc.

UPDATE:

"Condițiile pentru creditele imobiliare și de nevoi personale sunt reevaluate regulat. Astfel, în urma trecerii de la starea de urgență la starea de alertă și a relaxării restricțiilor de mobilitate, actualizăm avansul necesar pentru credite imobiliare de la 35 la 25%. În continuare, vom evalua condițiile de creditare pentru a păstra o politica de creditare responsabilă", ne-au precizat reprezentanții ING România.

Avansul minim la credite ipotecare este de 15% din valoarea imobilului la majoritatea băncilor, 20% la First Bank, 35% la ING și, pentru proprietăți din alte localități din țară, BCR și Raiffeisen Bank. Doar ING Bank a modificat recent valoarea avansului solicitat (de la 15% la 35%), însă și alte bănci au în vedere creșterea avansului în perioadă următoare, conform FinZoom.

“Dobânzile la credite sunt în scădere în această perioadă, însă s-ar putea să vedem din nou o înăsprire a condițiilor de creditare și de eligibilitate și o creștere de avans solicitat la credite ipotecare, din cauza faptului că băncile se așteaptă la o scădere a valorii imobilelor aduse în garanție.

În plus, cheltuielile băncilor cu provizioanele vor crește, din cauza instabilității legislative (nouă lege a darii în plată, la care se adaugă alte câteva proiecte aflate în Parlament) și o așteptată creștere a numărului restanțierilor - debitori afectați de coronacriză”, susține Irina Chițu, director FinZoom.

Avansul solicitat

Alpha Bank 15%
Banca Românească 15%
Banca Transilvania 15%
BCR 15-35%
BRD 15%
CEC Bank 15%
First Bank 15-20%
Garanti Bank 15%
Idea Bank 15%
ING Bank 35%
Libra Internet Bank 15-20%
OTP Bank 15%
Patria Bank 15%
Raiffeisen Bank 15-35%
Unicredit Bank 15%
Vista Bank 15%

Sursa: FinZoom

Comenteaza