Cursă contracronometru pe piaţa birourilor

Cursă contracronometru pe piaţa birourilor
O companie de IT va ocupa jumătate din imobilul aflat în şantier la Iulius. Din octombrie, ea a preluat un etaj din cea mai mare clădire de birouri livrată în 2013 în Cluj.

Dezvoltatorii a trei mari proiecte de birouri în şantier, cărora li se adaugă de câteva săptămâni şi omul de afaceri Iulian Dascălu, cu o nouă clădire în şantier, concurează pentru a oferi spaţii celor câteva companii care au nevoie de birouri pentru extindere la Cluj-Napoca.

Endava va ocupa 5.220 mp în United Business Center Tower (UBCT), noul imobil abia demarat de Dascălu în zona lacului din Gheorgheni. Şase din cele viitoare 10 etaje şi-au găsit ocupant: o companie deja clientă a Iulius în imobilul de birouri ridicat o dată cu centrul comercial. Acum Endava ocupă 1.470 mp în Iulius Business Center (IBC). La Cluj compania mai are închiriate spaţii într-un imobil de pe str. Buftea şi, din octombrie, un etaj în Cluj Business Center (CBC) - Feleacul), cea mai mare construcţie de birouri livrată în 2013 în oraş. „Dorim să consolidăm operaţiunile noastre din Cluj-Napoca într-un singur spaţiu de birouri. În noua clădire UBCT am contractat un spaţiu cu o capacitate care ne permite să creştem în continuare echipa Endava la Cluj până la 660 de persoane. Avem un parteneriat cu Iulius Grup din 2008, pentru birourile noastre din Cluj-Napoca şi Iaşi" a declarat Valentin Metzger, Delivery Director pentru centrul de dezvoltare Cluj.

Clădirea de birouri dezvoltată de Iulius Group va dispune de o suprafaţă închiriabilă de 10.000 mp şi va fi terminată în a doua parte a anului viitor. Pentru restul suprafeţei, Iulius are în derulare negocieri avansate, iar spaţiul ocupat în prezent de Endava în IBC va fi preluat de către o altă companie, susţin dezvoltatorii. Lucrările la UBCT au început din noiembrie. Iulius a obţinut autorizaţia de construire pentru clădire în octombrie, la cinci zile de la inaugurarea noului spaţiu de agrement amenajat pe malul lacului. Beneficiarul autorizaţiei emise în 28 octombrie este United Business Center Cluj One, brandul sub care viitoarea clădire este promovată pe piaţă. Conform proiectului, imobilul de 10.000 mp va fi construit pe structura demisol, parter, 10 etaje şi încă unul tehnic. „Proiectul iniţial prevedea realizarea a două imobile, deocamdată dezvoltăm o singură clădire", a declarat preşedintele grupului, la inaugurarea spaţiului de agrement din vecinătatea complexului cu mall şi birouri (o construcţie de 155.000 mp).

Recent, Endava a preluat (temporar) un etaj din cea mai mare clădire de birouri livrată în acest an în municipiu, ridicată pe fosta platformă a fabricii Feleacul. Compania IT are 1.000 mp în primul imobil din cadrul CBC. Corpul de 8.000 mp finalizat în acest an este primul din cadrul ansamblului proiectat pe fosta platformă a fabricii de dulciuri. „Teoretic, Endava se extinde în clădirea noastră până când cei de la Iulius finalizează noua construcţie, în condiţiile în care aceştia vor respecta termenele la care s-au angajat", a menţionat Călin Buzoianu, directorul dezvoltatorului Felinvest. Alături de Endava, alte trei companii ar urma să se instaleze în perioada următoare în CBC, contractele fiind negociate, susţin proprietarii.

Dezvoltatorii centrului de afaceri care se ridică pe fosta platformă a fabricii Tricotaje Someşul, The Office, au anunţat că au încheiat contracte pentru 35% din suprafaţa disponibilă în prima fază a proiectului. Lucrările sunt încă în derulare, iar primii 19.000 mp vor fi livraţi în aprilie. Printre primii chiriaşi ai The Office se numără Three Pillar, Deloitte, Panemar şi Lunchbox. Domeniile în care activează cu precădere primii chiriaşi sunt IT şi externalizări de servicii. Fribourg Development şi-a inaugurat săptămâna trecută prima fază din proiectul centrului tehnologic Liberty, realizat pe fosta platformă Libertatea, din zona gării, fără să anunţe deocamdată un chiriaş.

 

Comenteaza