E oficial: Chinezii de la AVIC International vor investi 350 de milioane de euro la Someş Dej

E oficial: Chinezii de la AVIC International vor investi 350 de milioane de euro la Someş Dej
Holdingul chinez Avic International şi grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), care controlează combinatul de celuloză şi hârtie Someş Dej, au semnat un acord ce prevede investiţii de 500 de milioane de euro în producţia de celuloză şi hârtie. ZIUA de CLUJ a anunţat în premieră numele AVIC International ca viitor investitor major la Someş Dej.
Din această sumă, părţii române îi revine obligaţia de a investi 150 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al SCR, iar chinezii ar urma să investească, până în 2014, 350 de milioane de euro.

Memorandumul de înţelegere a fost semnat în baza unui parteneriat public-privat între Guvernul Chinei, care controlează Avic, şi Someş Dej, menţionează reprezentanţii grupului SCR.

Investiţiile se vor realiza în perioada august 2011-decembrie 2014 şi vizează în prima fază mărirea capacităţii de producţie a fabricii de celuloză - închisă în prezent - până la 350.000 de tone pe an, pînă în 2014, iar apoi până la 500.000 de tone pe an.

Conducerea SCR a anunţat atunci că se va retrage din afacerile cu hârtie, urmând să cedeze pachetul majoritar de acţiuni de la Someş Dej "unui partener strategic", nespecificând însă despre ce firmă este vorba.

În comunicatul de presă transmis ieri, SCR menţionează că Avic international va investi masiv la combinatul dejean, însă, deocamdată, partea română este dată ca acţionar majoritar.

Grupul de firme SCR este controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, cotat de topurile Forbes şi Capital drept cel mai bogat clujean.

Holdingul Avic International este "o platformă complexă multinaţională" şi deţine şase companii, cu 40 de birouri internaţionale, numărul total al angajaţilor fiind de 450.000, conform reprezentanţilor SCR. Concernul îşi propune o cifră de afaceri de 200 de miliarde de dolari până în 2017, potrivit aceleiaşi surse.

La ultima rundă de negocieri cu partea chineză, desfăşurată între 14-20 octombrie în China, au participat şi deputatul Cornel Itu, ca reprezentant al Parlamentului României şi primarul municipiului Dej, Morar Costan, ca reprezentant al municipalităţii.

Totul despre investiţia chinezilor de la AVIC International la Someş Dej, în ediţia print de mâine a ziarului ZIUA de CLUJ .

Comenteaza