Endava: Şansa Clujului e externalizarea serviciilor IT din sectorul financiar

Endava: Şansa Clujului e externalizarea serviciilor IT din sectorul financiar
O companie clujeană de tehnologia informaţiei vrea să intre pe piaţa germană în următorul an, din cauză că, pe fondul crizei, multe companii - în special din sectorul financiar - externalizează serviciile de IT. O şansă pentru România, considerată destinaţie nearshore, şi pentru Cluj, considerat una dintre cele mai bune centre de IT din ţară.

"Pe fondul reducerilor dramatice de bugete, toate companiile din orice industrie, dar cu precădere cele din sectorul serviciilor financiare, au început să caute mijloace pentru reducerea costurilor operaţionale şi astfel se observă o tendinţă tot mai accentuată pentru externalizarea proiectelor către destinaţii nearshore. Această situaţie va crea noi oportunităţi pentru companiile de IT outsourcing prezente în România care au un nivel ridicat de expertiză în verticalele pentru care furnizează servicii IT", spune John Cotterell, directorul Endava.

Compania este una dintre principalii furnizori de servicii IT din regiune şi intenţionează în următoarele 12 luni să câştige mai mulţi clienţi pe pieţele europene şi se concentrează pe țări precum Germania, pe măsură ce companiile străine din sectorul serviciilor financiare vor continua să externalizeze proiectele IT.

Circa 56% din cifra de afaceri a companiei provine de la clienţi din sectorul serviciilor financiare, în special din domeniile bancar, asigurări şi trading, şi este de aşteptat ca pe termen mediu, din cauza condiţiilor economice actuale, sectorul financiar-bancar să fie în continuare unul dintre cele mai active în externalizarea proiectelor IT.

Unul dintre principalele avantaje pentru România ca destinaţie nearshore îl reprezintă statutul de ţară membră a Uniunii Europene, iar băncile şi instituţiile financiare străine regăsesc expertiza necesară pentru dezvoltarea de soluţii software într-un cadru legislativ și politic stabil care respectă cerinţele din domeniu, iar în același timp livrarea poate fi realizată mai eficient din punct de vedere al timpului şi al costurilor, arată Cotterell.

Potrivit estimărilor companiei, cele mai multe proiecte IT externalizate în Romania sunt dezvoltarea de aplicaţii, testare de software, servicii de digital media, servicii de management al aplicaţiilor software și al infrastructurii, inclusiv servicii de IT service desk.

În opinia reprezentantului Endava, România concurează ca şi destinaţie nearshore cu alte state din regiune, precum Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia sau Ucraina, dar şi cu țările baltice şi Rusia.

Endava a fost înfiinţată în 2000 şi are aproape 1.000 de angajaţi în opt sedii în Marea Britanie, Statele Unite, România - între care două sedii la Cluj - şi Republica Moldova şi are o cifră anuală de afaceri de peste 34 de milioane de euro.

Comenteaza