Familia Timofte redeschide "Global Plaza"

Familia Timofte redeschide
Compania de construcţii controlată de Mircea şi Andrei Timofte, tată şi fiu, şi-a redus afacerile, dar conducerea promite că noua sa achiziţie, clădirea de birouri abandonată din Tetarom I, va fi disponibilă în curând pentru închiriere.



Principalele proiecte proprii dezvoltate de Transilvania Construcţii Cluj (TCC) sunt ansamblul imobiliar Dorobanților Residence Cluj-Napoca, parcul logistic Transilvania, Novis Plaza Office (NPO), TRC Park şi Club Transilvania. NPO este de fapt fosta clădire de birouri a CBC Development Design, firmă intrată între timp în faliment, dar preluată din 2016 de către TCC.

Conducerea anunţă acum că imobilul cu două corpuri, situat în parcul industrial Tetarom I din Cluj-Napoca, va fi disponibil la închiriat din a doua jumătate a anului, cu o suprafaţă de 12.398 mp şi cu 250 de locuri de parcare. "O clădire de birouri create la cele mai înalte standarde, Novis Plaza este cea mai nouă clădire de pe piata clujeană, cu specificaţii A+", susţin proprietarii TCC.

Ea va avea un atrium de 400 mp, recepţie, iluminare cu leduri controlată digital, barieră de acces, terasă cu spaţii verzi, fiind clasificată A+. Subsolul are 900 mp, parterul - 1.966 mp, etajul 1 - 2.733 mp, etajul 2 - 2.933 mp, etajul 3 - 2.745 mp, iar etajele 4-7, câte 710 mp.

Proiectul iniţial: centru de business

Clădirea de sticlă nu a apucat să fie folosită niciodată, deşi este aproape finalizată de cinci ani. Două companii de insolvenţă, Ţuca Zbârcea şi Asociaţii şi Solvendi, s-au ocupat de valorificarea imobilului, în calitate de lichidatori judiciari ai CBC. Preţul de pornire pentru toate bunurile a fost fixat iniţial la 9,2 milioane de euro, însă nimeni nu a cumpărat la suma aceasta.  
 
„Clădirea este foarte bună, bine gândită, eu am văzut cum s-a construit, dar din nefericire încă nu e funcţională. Am fi cumpărat-o noi, dar, din păcate, nu puteam”, a declarat Viorel Găvrea, directorul societăţii Tetarom Cluj.    
 
Clădirea, botezată iniţial Global Plaza, a fost construită cu destinaţia de centru de afaceri, dar în în 2011 proprietarii au anunţat că imobilul se va transforma în spital. Conform planurilor anunţate cu ocazia lansării proiectului, urma să fie un centru de afaceri care să deservească Tetarom I. Acel proiect includea hotel, săli de conferinţe, birouri, spaţii comerciale şi de servicii.  

Afaceri în scădere, profit în urcare

Compania controlată de familia Timofte a înregistrat un profit net de 3,1 milioane de lei în primul semestru al anului faţă de 2,6 milioane în aceeaşi perioadă din 2015. În schimb, potrivit raportului de la Bursa de Valori Bucureşti, societatea a avut afaceri de 10,4 milioane de lei pe primele şase luni din 2016, în comparaţie cu 11,2 milioane în acelaşi interval din anul trecut.

La începutul lunii, unul dintre administratorii companiei, Alin-Sorin Fetiţa, şi-a depus demisia, însă aceasta îşi va produce efectele doar după desemnarea de către adunarea generală a acţionarilor, pe 12 septembrie, a unui nou membru în consiliul de administraţie. Principali acţionari sunt Andrei Timofte (55,5%), Mircea Timofte (35,6%), un pachet de 3,75% este deţinut de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, iar 5%, de alţi acţionari. 
 
TCC provine din Trustul de Construcţii Cluj, înfiinţat în 1950 şi divizat după 1990 în mai multe societăţi comerciale. Între anii 2003 şi 2013 societatea a condus în calitate de antreprenor general mai multe proiecte de construcţii civile de anvergură. În 2013 a avut loc schimbarea acţionariatului, scopul conducerii fiind ca societatea să devină un jucător important în Europa de Est în domeniul dezvoltării şi administrarii de spaţii industriale.

Comenteaza