Cele mai "vânate" clădiri de birouri din Cluj

Cele mai
Disponibilitatea spațiilor în clădirile de birouri a înregistrat în ultimii ani o creștere semnificativă. Dacă înainte de criză suprafața spațiilor dedicate segmentului de clădiri office din Cluj-Napoca era de 15.000 mp, anul trecut a ajuns la 560.000 mp.

Cele mai extinse spații de birouri din Cluj-Napoca le ocupau clădirile Cluj Business Center (57.000 mp), The Office Center (56.000 mp) și Novis Plaza Office (14.500 mp), potrivit datelor platformei imobiliare Wizmo.ro şi reţelei RE/MAX România.

Forța de muncă ieftină în comparație cu alte orașe din vestul Europei sau SUA, calificarea înaltă de care dispune Cluj-Napoca pe acest segment au determinat tot mai multe companii din IT să-și îndrepte atenția către acest oraș.

Principalele ţinte sunt clădirile de clasa A, cu suprafețe mari pe nivel și cu posibilități de compartimentare facile. Există și clienți, precum companiile locale cu număr mai mic de angajați, care preferă spațiile mai restrânse, în birouri de clasa B. 

O altă categorie principală o reprezintă operatorii de servicii medicale. Pentru acest gen de companii locația joacă cel mai important rol, având în vedere că traficul pietonal crescut aduce un număr sporit de clienți. Ele preferă clădirile de clasa B, cu suprafețe mici și medii, cu fațade noi sau renovate și cu dotări la standarde calitative înalte.

Domeniile în expansiune: IT, sănătate, financiar

Companiile care oferă servicii financiar-bancare se numără printre jucătorii care ocupă cele mai multe spații office din Cluj. În cazul acestora localizarea joacă un rol esențial în alegerea spațiilor de birouri. Prețurile de închiriere ale spațiilor de clasa A din Cluj au variat între 12 și 16 euro/mp în 2016. Aceeași evoluție s-a putut remarca la spațiile office cu standarde de calitate mai scăzute.

Clădirile de birouri clasa B au fost închiriate anul trecut cu prețuri de 8-12 euro/mp, potrivit Wizmo.ro. Diferența de preț este generată de caracteristicile diferite pe care cele două categorii le însumează. În timp ce clădirile de clasa A sunt localizate central sau ultracentral, cele de clasa B au locație semicentrală sau marginală. 
 
Deosebirile dintre cele două categorii se remarcă și la nivelul standardelor de calitate în ceea ce privește iluminarea, dimensiunea suprafeței vitrate și a altor caracteristici ale clădirii. Prețurile clădirilor de clasa C şi a celor noi din zone semicentrale și foste clădiri ale unor întreprinderi de stat, situate în cartiere sau la periferii, variază între 5 și 7 euro/mp. 

Spaţii industriale şi comerciale reprofilate
 
„Chiriile pentru spațiile de birouri clujene au oscilat în ultimul timp în funcție de cererea existentă pe piață. Dacă în anii anteriori, marjele de preț erau relativ comparabile în cadrul acelorași clase, în prezent, plaja pe care se desfășoară prețurile a devenit una largă, oscilând în 2016, în cadrul clasei B, între 8 și 12 euro/mp.

Pentru anul acesta prețurile vor înregistra aceleași discrepanțe, cu păstrarea, însă, a limitelor superioare și inferioare. Din totalul spațiilor dedicate pieței de birouri existente în Cluj, 42% o reprezintă clădirile de birouri de sine stătătoare, construite în ultimii 10 ani care compun clasele A și B ca standarde de calitate.

38% sunt reconversiile de spații industriale sau comerciale, aflate cu precădere pe fostele platforme industriale ale orașului și care compun clasa C. Restul de 20% îl reprezintă reconversia de apartamente sau vile, situate în diverse zone ale orașului, cu precădere în cele centrale sau semicentrale”, a declarat Alina Berghian, sales associate la RE/MAX Grup de Lux.  
 
Prețurile de vânzare a spațiilor de birouri de clasa A au oscilat între 1.700 și 1.800 euro/mp în 2016, iar spațiile office de clasele B-C, între 1.200 și 1.500 euro/mp. „În ultimele 6 luni, 80% dintre anunțurile imobiliare office din Cluj-Napoca listate online vizează oferte de închiriere, cele mai scumpe chirii fiind solicitate pentru birourile de tip A”, susţine Maarten Deboo, director general al Wizmo.ro. 

Comenteaza