Femeile au trecut la telemuncă dublu față de bărbați

Femeile au trecut la telemuncă dublu față de bărbați
Angajatele au încercat să echilibreze profesia cu viața personală | Foto: Endava

30% dintre femeile din România au lucrat mai mult de acasă și doar 15% dintre bărbați au preferat acest sistem, arată o analiză a efectelor pandemiei asupra angajaților români realizată de Novel Research, la solicitarea Provident Financial România (PFR).

Telemunca a influențat modul în care cele două sexe au abordat sarcinile gospodărești: doar 12% dintre bărbați consideră că acestea le revin în totalitate, spre deosebire de 51% dintre femei. În contextul pandemiei, 18% dintre acestea și-au asumat și mai multe responsabilități în casă.

Aceste decizii se reflectă în perioada efectivă de muncă – 54% dintre bărbați susțin că au lucrat mai mult de opt ore pe zi, în timp ce majoritatea femeilor (56%) au alocat sub opt ore pe zi pentru activități profesionale. 6% dintre ele au fost nevoite să lucreze noaptea, după ce au adormit copiii.

Femeile au căutat soluții la angajatori

În ce privește așteptările salariaților români de la angajatorii lor, 31% dintre respondenții sondajului au pus pe primul loc oferirea unui echilibru între muncă și viață personală: 35% au ales să lucreze într-un interval orar în care au simțit că sunt mai productivi și că își pot gestiona sarcinile gospodărești mai bine.

43% dintre români au alocat mai mult timp îndatoririlor din casă, comparativ cu perioada pre-pandemie. Studiul a fost realizat în perioada 29 ianuarie – 4 februarie, pe un eșantion de 1.009 de persoane din mediul urban, de 25-64 ani. PFR face parte din grupul britanic International Personal Finance, cel mai mare furnizor de credite la domiciliu din Europa.

Comenteaza