Informaticienii clujeni vor să dea lovitura în Germania

Informaticienii clujeni vor să dea lovitura în Germania
Conducerea companiei de software EBS şi-a fixat ca strategie pentru anul viitor înfiinţarea unei subsidiare în ţara cu cea mai mare economie din Europa.

Cele două mari firme din grup, EBS România şi EBS Consulting, au fuzionat, a anunţat ieri seară directorul general Daniel Metz. Pentru a fi mai aproape de piaţa germană, cea mai importantă pentru afacerile clujenilor, aceştia vor să creeze de anul viitor o unitate în acest stat.

2012 a reprezentat pentru EBS un an cu investiţii în filiale şi sedii noi în oraşele în care grupul era deja prezent, dar şi infrastructură şi personal nou. Până în acest moment s-au investit 1,5 milioane de euro, iar compania îşi propune ca în perioada următoare să mărească alocările pentru investiţii. „Vom investi şi în 2013 în infrastructura tehnică şi în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, optimizând procesele de business. În cursul acestui an cele mai mari două firme din grup, EBS România şi EBS Consulting, au fuzionat. Analizăm deschiderea noastră spre îmbunătăţirea prezenţei noastre la sediul clientului prin oferirea unor servicii de tip onsite, respectiv înfiinţarea unei subsidiare în Germania", a adăugat Metz.

"Traiectoria ascendentă a fost înregistrată pe ambele pieţe, atât internă cât şi externă, în toate zonele de servicii. Pe piaţa locală un aport determinant l-au avut vânzările de licenţe, proiecte şi servicii SAP. Pe piaţa externă ne-am încadrat în trendul pozitiv înregistrat în ultimii doi ani. Diversitatea tehnologică şi expertiza proceselor de business SAP ne-au permis o creştere sănătoasă. În 2013 planificăm o creştere de 35% faţă de anul curent", a explicat directorul EBS România. Pe piaţa locală portofoliul s-a mărit atât pe segmentul Clarvision ERP, cât şi pe segmentul SAP. Echipa depăşeşte acum 500 de persoane, iar pentru 2013 este planificată angajarea a încă 150, din care 80 la Cluj, iar restul, în cadrul filialelor din ţară.

Fondat în 2000, grupul este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii şi servicii software din România. În prezent acesta deserveşte 180 de companii din Germania, Austria, Elveţia, Luxemburg şi România. EBS are cinci filiale în ţară: Bucureşti, Sibiu, Braşov, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca, unde este sediul central, intenţionând ca până în 2015 să atingă pragul de 1.000 de angajaţi. În curând compania se va muta în clădirea albastră de birouri a Băncii Transilvania de pe str. G. Bariţiu, în timp ce societatea bancară îşi va transfera activităţile de acolo în parcul industrial public Tetarom I, de pe Tăietura Turcului, unde îşi construieşte în prezent un centru de date şi operaţiuni, în valoare de 5 milioane de euro. (D.E.)

O nouă alianţă. Prima a eşuat

După eşecul primei asocieri încercate pe plan local, Transylvania Cluster, ce nu a reuşit să concretizeze vreun proiect, managerii companiilor IT au înfiinţat în acest an Cluj IT Innovation Cluster (CIIC). Acesta grupează 3.500 de specialişti în domeniu şi 31 de organizaţii, dintre care 23 de companii private, cu afaceri anuale de 70 de milioane de euro, dintre care EBS nu face parte, cel puţin deocamdată. Ele deţin expertiză în servicii financiare, telecomunicaţii, industria farmaceutică, logistică, producţie, fabricarea autovehiculelor, comerţ, sectorul public, social media şi aplicaţii mobile. CIIC şi-a propus crearea unui ecosistem propice dezvoltării de servicii şi produse software inovative, cu valoare adăugată înaltă.

Clujul în ITC (2009-2010)

- Locul III în software şi servicii, după Bucureşti şi Timiş, cu 1.134 de firme, venituri de 166 de milioane de euro (7% din totalul naţional) şi 5.090 de angajaţi
- Locul IV în domeniul telecomunicaţii, după Bucureşti, Timiş şi Covasna, cu 169 de firme, cifră de afaceri de 18 milioane de euro (0,5% din total) şi 607 salariaţi
- Locul I în sectorul hardware, cu 45 de firme, o cifră de afaceri de 1,62 miliarde de euro (66% din total) şi 2.849 de angajaţi - o contribuţie de 99% având-o Nokia
- Locul II pe ansamblul industriei ITC, după Bucureşti, cu 1.300 de firme active în domeniu, o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de euro şi 8.500 de salariaţi

Sursa: Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest

 

Comenteaza