Investitorii din turism pregătesc 19 proiecte hoteliere la Cluj

Investitorii din turism pregătesc 19 proiecte hoteliere la Cluj

Unitățile de cazare sunt principalele investiții către care s-au îndreptat în primele șase luni ale anului întreprinzătorii din domeniu din Cluj.

50% din totalul de investiții în domeniul hotel și relaxare la nivel național sunt unități de cazare, conform statisticilor agenției de consultanță în construcții IBC Focus Cluj. Pe locul doi regăsim spațiile de agrement (433 proiecte identificate), iar pe trei, investițiile de tip food & drinks (378).

Cele mai mici valori au fost înregistrate în cazul investițiilor de tip expoziții și zone de conferințe (35 proiecte identificate) și spații de tip zoo (9). Dorința de a nu-i prinde nepregătiți pe investitori în noul sezon estival a adus un raport de 1 la 5 în privința proiectelor aflate în construcție.

Din 2.169 de investiții identificate în primele șase luni, 419 sunt acum în stadiu de construcție. În ciuda cifrelor optimiste, sunt surclasate de investițiile în autorizare (663 proiecte identificate) și de cele în proiectare (498). La polul opus stau proiectele finalizate (97 proiecte identificate) și cele în intenție (16).

Investițiile mici, la conducere

În primele șase luni, unul din trei proiecte de tip hotel & relaxare din România este în execuție (240 în construcție și amenajare și 619 înainte de execuție). Pe locul doi sunt proiectele medii (165 în execuție și 541 înainte de execuție), în timp ce locul trei revine proiectelor mari (370 înainte de execuție și 131 în execuție).

Conform asistenței virtuale de vânzare la șantiere (VICTA), în ultimele trei luni au fost identificate și monitorizate 182 de proiecte încadrate în domeniul hotel & relaxare, de tip unități de cazare, în căutare de oferte pentru servicii sau produse.

La nivel de valori cumulate, se estimează investiții peste 1,5 miliarde de lei, cele mai multe fiind înregistrate în Tulcea și Cluj (19 proiecte identificate pentru fiecare) și Constanța (13).

La Cluj se ridică un imobil cu funcțiune turistică, spații comerciale și servicii, la Sibiu, un hotel de 4 stele, cu 96 de camer; în Maramureș, un hotel cu 27 camere, cinci apartamente, bar de zi, restaurant și sală de conferințe, iar la Arad, o pensiune agroturistică având patru camere și un apartament. Aici a fost inclusă și extinderea Hotelului Ramada City, din Iași.

Comenteaza