Milionarii Clujului vor birouri pe Dorobanţilor

Milionarii Clujului vor birouri pe Dorobanţilor
Horia Ciorcilă şi Dorel Goia, oamenii de afaceri care au creat Maestro Business Center, de pe Bd. 21 Decembrie, au în proiect un alt imobil pe artera paralelă, prin Spo Invest.

În ianuarie, municipalitatea clujeană a eliberat 372 de certificate de urbanism, cu informaţii cu privire la terenuri pe care proprietarii vor să construiască. Informările au fost solicitate pentru diverse lucrări: de la reabilitări termice de blocuri şi construcţii de balcoane la centre de afaceri.

Spo Invest, societate controlată de oamenii de afaceri Dorel Goia şi Horia Ciorcilă, pregăteşte un proiect de imobil pe Calea Dorobanţilor nr. 112. "Am scos un certificat de urbanism, am făcut un concept pentru imobil, dar deocamdată ne-am oprit la acest stadiu", a menţionat arhitectul Claudiu Botea, de la Arhimar, biroul responsabil de proiect. Clădirea cu parcare subterană ar avea, conform proiectului conturat, patru etaje şi 1.400 mp suprafaţă construită. Pe aceeaşi arteră sunt deja operaţionale câteva dintre cele mai mari clădiri cu destinaţia de birouri din Cluj, cum ar fi Power Business Center, Cluj City Center, Olimpia BC sau, mai recent, Silver Business Center. Prin societatea Omniconstruct, Goia şi Ciorcilă au dezvoltat Maestro Business Center, una dintre cele mai mari clădiri de birouri din oraş, pe axa paralelă: Bd. 21 Decembrie.

Pentru un teren din zona Dincolo de Becaş, societatea Gross & Gross Construct (GGC) a solicitat certificatul de urbanism în vederea elaborării unui Plan Urbanistic Zonal, corelat cu cel al centurii ocolitoare de sud pe tronsonul Calea Turzii, şi a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea unui imobil multifuncţional. Alături de doi asociaţi, GGC a propus amplasarea unei clădiri multifuncţionale pentru spaţii de showroom şi birouri, de cinci etaje. Conform unui proiect prezentat în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, clădirea ar urma să fie realizată pe o parcelă de 1.500 mp situată pe frontul estic al Căii Turzii.

Planuri au apărut şi în segmentul de turism. Unita Turism Holding, ce deţine în Cluj-Napoca hotelurile Belvedere şi Sport, vrea să amplaseze un cort de evenimente cu funcţionare sezonieră (sistem povizoriu şi demontabil) în Colonia Făget. Societatea Royal Grand Plaza are în plan un proiect complex, care include case de vacanţă, pensiuni, restaurant, terasă şi săli de conferinţă. PUD care urmează să fie întocmit vizează un teren din zona Drumul Sf. Ioan. Pe Calea Turzii, Ferrosan, preluată de Pfizer, pregăteşte documentaţia pentru extinderea şi recompartimentarea fabricii de produse farmaceutice, iar GPM Logistic Investment lucrează la planurile de construire a unei hale pe Tăietura Turcului, în zona parcului industrial Tetarom I.

Proprietarii activelor fostei fabrici de mobilă Libertatea au început demersurile de avizare în vederea reconversiei unităţii. Deocamdată, se pregătesc demolările: în ianuarie primăria a eliberat certificatul de urbanism pentru desfiinţarea unor imobile existente. "Sunt acolo diverse barăci şi construcţii parazitare care vor fi înlăturate. Până la finalul lunii martie sperăm să încheiem procesul de selecţie a arhitecţilor care se vor ocupa de proiect şi să putem începe lucrările undeva la finalul verii", a menţionat Sorin Dan, director general al Libertatea. Fosta unitate de producţie, amplasată pe 4,5 ha în zona gării, va fi reconvertită în centru cu spaţii destinate unor companii din tehologia informaţiei, cercetare-inovare, centre de excelenţă şi cercetare în domeniul medical. Fribourg Development devine dezvoltator al parcului. Proiectul Liberty Center Technological Park va atrage în primă fază investiţii de 20 de milioane de euro.

Municipiul Cluj-Napoca este beneficiar al documentaţiei privind Centrul de afaceri Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM) din zona fostului proiect al cartierului Lomb. "Documentaţia a fost depusă la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, urmează etapele de evaluare", a spus primarul interimar Radu Moisin. Centrul este prins în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, care include proiectele cu finanţare europeană care îi revin municipiului ca pol de creştere. Proiectul prevede cinci hale de producţie, de 338 mp, dar şi un imobil de birouri şi servicii. Acesta va avea subsol, parter, trei etaje şi încă unul tehnic şi o suprafaţă desfăşurată de 3.765 mp. Valoarea totală a proiectului este de 11,4 milioane de euro, contribuţia proprie a beneficiarului fiind de 4,8 milioane.

Cămin studenţesc Între Lacuri

Magik Construct va elabora PUZ, în baza unui aviz prealabil de oportunitate, pentru construirea unui cămin studenţesc pe strada Sarmizegetusa.

 

 

Comenteaza