Milionarul clujean Dorel Goia, între primii 10 reciclatori ai Europei

Milionarul clujean Dorel Goia, între primii 10 reciclatori ai Europei
Businessmanul din Cluj și-a concentrat afacerile din industrie în zona Bistriței | Foto: TimpOnline

Grupul TeraPlast, controlat de omul de afaceri clujean Dorel Goia, a investit 3,5 milioane de euro în transformarea unui depozit de materie primă în secție de colectare și reciclare de mase plastice.

Aceasta este dotată cu cele mai moderne tehnologii de curățare și sortare, achiziționate de la liderii de piață europeni. Grupul se plasează astfel în top 10 reciclatori de PVC rigid din Europa, după capacitatea de procesare.

Decizia de a deschide o linie de reciclare vine în urma unei perioade de doi ani de studiere a pieței și tehnologiilor internaționale. Este și una dintre inițiativele grupului de aliniere la tendințele majore din industria maselor plastice la nivel mondial și a responsabilizării față de societatea românească.

„În contextul problemelor legate de mediu și a nevoii de reciclare la nivel național, generate de faptul că România este pe ultimul loc în UE la capitolul reciclare, Grupul TeraPlast vine cu o soluție pentru industria românească în ceea ce privește gestionarea eficientă a deșeurilor din PVC rigid. Există state din Europa în care a devenit obligatorie încorporarea în produsele din PVC a materialului reciclat, în anumite proporții.

Provocarea majoră este utilizarea unui reciclat cu o puritate înaltă, care să confere aceleași proprietăți produsului finit ca și materialul virgin, iar acest lucru se realizează folosind tehnologii avansate de sortare și curățare a deșeului brut”, a menționat Alexandru Stânean, director adjunct al TeraPlast.

Vinilul "trăiește" 60 de ani

Secția de reciclare are o capacitate de producție de 12.000 tone/an, ceea ce poziționează compania în top 10 reciclatori din Europa, în timp ce la nivel național este cel mai mare reciclator din PVC rigid. Investiția de 3,5 milioane de euro include liniile de reciclare, hala de producție, clădiri conexe și spații de depozitare, precum și alte dotări specifice.

Printre materiile ce pot fi reciclate de TeraPlast se numără profile de tâmplărie PVC (capete și bare profile), profile tehnice, precum lambriuri, jaluzele, alte tipuri de profile (jgheab, canaleți, colțare, șine perdea), deșeuri postconsum, deșeuri postindustriale, țevi și fitinguri din PVC. TeraPlast colectează deșeuri postindustriale din România, iar din Europa, deșeuri postindustriale și postconsum.

Compania deține o expertiză avansată în acest segment de piață, fiind un consumator regulat de PVC reciclat, dar și cel mai mare reciclator din România. PVC, cunoscut și sub numele de vinil, este un material termoplastic extrem de durabil, produsele confecționate din acesta având o durată medie de viață de 60 de ani. Reciclarea sa reprezintă un proces esențial pentru protejarea mediului înconjurător.

Prin reciclare se poate contribui direct la conservarea resurselor naturale, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie. Pentru fiecare kg de PVC reciclat se pot economisi 2 kg de CO2. Totodată, se pot reduce volumele mari de deșeuri din PVC, în condițiile în care acest material  poate fi reciclat de până la 7 ori.

Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare procesator de PVC din România și unul dintre cei mai importanți  producători de materiale pentru piața construcțiilor și instalațiilor. Acesta este activ pe piața externă din octombrie 2017, după deschiderea TeraSteel Serbia, prima fabrică inaugurată după 1990 aflată integral în proprietatea unei firme românești.

Facilitățile de producție ale companiilor din grup sunt localizate în Parcul Industrial TeraPlast, dezvoltat pe 200.000 mp, în Bistrița. În ultimii 10 ani grupul a investit 246 de milioane de lei în dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție, dar și în extinderea portofoliului de produse.

Grupul include societăți precum Teraplast, subsidiarele Plastsistem, Teraglass (din 2015), Teraplast Moldova, Teraplast Logistic (din 2016), Politub (entitate controlată în comun), Depaco. Cel mai mare acţionar al Teraplast este omul de afaceri Dorel Goia.

O altă companie din domeniul construcțiilor la care Goia este acționar e ACI Cluj. El e cotat cu o avere de 55 de milioane de euro în Top Capital. Goia mai controlează afacerile La Casa (panificaţie şi restaurante), Maestro Business Center (centru de afaceri) şi are deţineri pe piaţa de capital şi investiţii imobiliare.

Țările vestice procesează două treimi din piață
În Europa piața de deșeuri din PVC rigid s-a ridicat la 343.000 de tone la nivelul lui 2016, respectiv 420.000 de tone în 2017. Cele mai mari companii de reciclare se află în Germania, Marea Britanie și Franța, având o cotă de piață însumată de 65%. Primii 10 reciclatori din Europa procesează 56% din deșeurile aflate în această zonă geografică. La nivel european există 100 de reciclatori, cu o capacitate instalată de 700.000 de tone, iar în 2017 s-au reciclat 640.000 de tone. 60% dintre capacitățile instalate sunt destinate PVC-ului rigid, segment aflat în creștere, în timp ce restul de 40%, pentru PVC plastifiat, se află în scădere.
Comenteaza