MSI va finaliza în august platforma de comunicare securizată prin tehnologii de criptare

MSI va finaliza în august platforma de comunicare securizată prin tehnologii de criptare
Platforma IT care va permite comunicarea securizată între entităţi publice şi private care utilizează tehnologii de criptare provenind de la furnizori diferiţi va fi lansată în luna august, a declarat, miercuri, Diana Voicu, secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională.

"Procesul de informatizare va aduce o îmbunătăţire a calităţii serviciilor publice având ca beneficiari cetăţenii şi agenţii economici. De asemenea, accesul cetăţenilor la informaţia de interes public va fi asigurat, evitându-se restricţionările legate de spaţiu şi timp. Totodată, soluţiile de securitate implementate la nivelul instituţiilor publice vor asigura deplina confidenţialitate şi integritate a datelor şi informaţiilor transmise sistemului", a afirmat Voicu.

Platforma va fi furnizată de Asesoft International şi XOR IT Systems, care au câştigat în octombrie 2013 licitaţia organizată de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

Contractul se ridică 6,41 milioane de lei, inclusiv TVA.

La licitaţie au mai depus oferte consorţiile formate din Powernet Consulting, Ascenta IT Services şi Evolva Trend Consultant SRL - 4,3 milioane de lei (TVA inclusă), BION Advanced Support Team, Svasta ICG şi Teamnet International - 5,94 milioane de lei (TVA inclusă), precum şi Software Development&Consulting, Novensys Dynamics şi Business Consulting Software - 7,6 milioane de lei (TVA inclusă), conform datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro.

Potrivit datelor ministerului, până în prezent, au fost livrate, instalate şi configurate toate echipamentele care fac parte din proiect.

În prezent, proiectul este în stadiul de integrare cu furnizorii de certificate calificate, aflându-se, de asemenea, în derulare activitățile de integrare funcțională pentru utilizarea certificatelor digitale de către Punctul de Contact Unic, portalul Oficiului Național al Registrului Comerțului şi portalul "Dezvoltarea interoperabilității bazelor de date destinate IMM-urilor".

De asemenea, se desfăşoară discuții în acest sens şi cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală.

Sistemul va furniza lista semnată cu autoritățile de certificare acreditate şi certificate cheie publică pentru fiecare membru (Public Key Infrastructure), precum şi lista corespunzătoare de certificate revocate.

În urma finalizării acestui proiect, instituțiile publice vor avea o serie de beneficii, precum flexibilitate în alegerea furnizorilor de soluții PKI la nivelul fiecărei instituții, permiţând o adaptare a soluției din punct de vedere tehnic, dar şi din punct de vedere al costurilor la cerințele individuale ale instituției respective.

De asemenea, platforma va securiza tranzacţiile dintre două sau mai multe instituții, fără a fi necesară replicarea soluțiilor tehnice şi fără a fi nevoie de o investiție punctuală.

"Prin acest proiect se are în vedere realizarea în condiții de securitate a unui obiectiv prioritar al Agendei Digitale pentru România, şi anume cel al interoperabilității sistemelor informatice în vederea asigurării serviciilor electronice la standardele europene de calitate. Agenda Digitală pentru România promovată de Ministerul pentru Societatea Informațională transpune Agenda Digitală pentru Europa 2020 la realitățile româneşti", a mai spus Voicu.

Înfiinţată în anul 2001, Asesoft International este un producător de aplicaţii software la comandă şi a consemnat afaceri de 112,7 milioane de lei în 2012, de la 110,3 milioane de lei în anul anterior.

Societatea este controlată de Minasee Holdings Ltd (Cipru) - 99,43% din capital şi Cristian Năstăsoiu - 0,57% din capital.

Potrivit unor informaţii publicate în presă, Asesoft International este controlată indirect de deputatul şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă.

De altfel, Ghiţă a înfiinţat grupul de firme Asesoft, alături de Iulian Stanciu.

Asociaţii XOR IT Systems sunt Olionvest Holdings Ltd (Cipru) - 61% din capitalul social, Cardiplan Investments Ltd (Cipru) - 24% şi Dan-Ionuţ Rizea- 15%.

În 2012, afacerile firmei au atins 76,64 milioane de lei, de la 58,52 milioane de lei în 2011.

XOR IT Systems furnizează servicii şi soluţii integrate de management al documentelor, arhivare electronică, captura de date din formulare şi workflow.

Comenteaza