Olandezii de la Napolact vor instrui fermierii din Ardeal să le livreze lapte şi iarna

Olandezii de la Napolact vor instrui fermierii din Ardeal să le livreze lapte şi iarna
Grupul olandez FrieslandCampina România (FCR), care controlează Napolact Cluj, va aloca resurse financiare şi umane pentru o strategie de dezvoltare pe termen lung a fermelor partenere din Ardeal.

Aceasta va oferi sprijin fermelor pentru creșterea calității și cantității laptelui furnizat și reducerea dezechilibrelor între volumele livrate în sezoanele calde față de cele reci, prin asigurarea unei cantități constante pe durata întregului an. 
 
Obiectivele includ creșterea calității și cantității laptelui furnizat, scăderea costurilor pentru fermieri, optimizarea producției în timpul anului, creșterea numărului de vaci pe fermă până la o dimensiune optimă pentru a asigura sustenabilitatea lor pe termen lung și eliminarea pierderilor pentru FCR și pentru fermieri. 
 
“Ne-am luat angajamentul față de consumatorii noștri ca pentru principala noastră marcă, Napolact, să folosim lapte ce provine exclusiv de la ferme din Ardeal. Avem o dublă responsabilitate, atât față de consumatori, cât și față de fermele noastre partenere. Ne preocupăm constant ca laptele pe care îl folosim să aibă cea mai bună calitate. 
 
Pe fermierii noștri, de la care colectăm anual 75 de milioane de litri de lapte, îi sprijinim în dezvoltarea fermelor la un nivel sustenabil și profitabil pe termen lung. Astfel, le oferim acces la resurse și cunoștințe de ultimă generație, posibilitatea eficientizării afacerilor din jurul fermelor”,
a declarat Laurențiu Gioroc, Dairy Development Manager la FCR.

Duc fermierii în Olanda şi în Germania

Parteneriatul va fi construit pe termen lung, iar colaborarea se va dezvolta constant; pe parcursul anului FCR a colaborat cu 700 de producători de lapte. Aceasta va investi în pregătirea echipei de experți “Meșterii laptelui”, liant între companie și fermieri, furnizând informații și sprijin, facilitându-le accesul la resursele pe care FCR le pune în slujba lor pentru a-și îmbunătăți procesele din cadrul fermelor.

"Calitatea laptelui livrat va crește, iar costurile de producție vor scădea", susţine conducerea FCR. 
Strategia presupune ca fermierii să aibă acces la cunoștințe de ultimă oră, să participe la cursuri de pregătire susținute de experți și la schimburi de experiență la ferme din Olanda și Germania.

Primii 50 de fermieri participanți s-au întâlnit în vară cu experți olandezi, iar până la finalul anului 100 dintre ei vor fi instruiți. Aceștia au posibilitatea să își îmbunătățească cunoștințele în creșterea vițeilor, utilizarea rezultatelor de laborator pentru lapte în îmbunătățirea rațiilor, observarea și înțelegerea semnalelor transmise de vaci. 

Practică pentru studenţi în industria laptelui

FCR le va oferi acces la diverse scheme de finanțare, cum ar fi plata în avans, pentru fermieri. Parte a strategiei este asigurarea viitorului fermelor prin colaboarea cu universități din Transilvania pentru a atrage tineri și absolvenți în fermele și în industria de procesare a laptelui, pentru a le da posibilitatea să contribuie la dezvoltarea sectorului înainte de terminarea studiilor. 
 
Compania va susține cercetari în universități și va asigura sesiuni de practică pentru profesori și studenți în ferme și în fabrici. FCR este parte din grupul olandez cu acelaşi nume şi este prezentă cu brandurile Napolact, Milli, Oke și Dots.

Pierderile s-au adâncit

Societatea Napolact, specializată în fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, cu sediul pe Calea Baciului, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 165 de milioane de lei şi o pierdere netă de 11,8 milioane, faţă de afaceri de 227 de milioane de lei şi o pierdere de 6,4 milioane în anul precedent, conform situaţiilor financiare de la Ministerul Finanţelor Publice. Numărul angajaţilor a scăzut de la un an la altul de la 259 la 175.

 

UPDATE

Bonusuri de până la 20%
 
Laurențiu Gioroc a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că FCR încurajează fermierii să livreze în perioada iernii lapte suplimentar față de cantitatea contractată. „Acordăm bonusuri importante, care sunt corelate cu cantitățile livrate și pot ajunge până la 20% suplimentar față de valoarea contractată.

Prețurile de achiziție din perioada iernii sunt mai mari decât în perioada verii, încurajând astfel fermierii să producă mai mult în acest anotimp, în care necesarul de lapte este, de asemenea, mai mare. Plata în avans pentru laptele livrat este una dintre măsurile de suport implementate de FCR în strategia de dezvoltare pentru fermele partenere.

Cu ajutorul instituțiilor financiare partenere ajutăm fermierii cu plata anticipată înainte de termenul stabilit în mod normal, astfel încât să poată acoperi diferite cheltuieli precum achiziția de nutreț, plăți ocazionate de activitatea fermei, diferite proiecte de investiții. Plata în avans și suma diferă de la fermier la fermier, în funcție de necesitatea acestuia.  

Suntem în curs de implementare a cursurilor teoretice, care includ și demonstrații practice, iar subiectele tratate includ managementul și creșterea tineretului bovin, managementul furajelor, indicatori economici ai fermei sau finanțarea furnizorilor de lapte. Aceste cursuri sunt organizate la nivel județean în zona Ardealului, chiar în fermele partenerilor noștri.

Fermierii instruiți vor face în perioada următoare vizite în ferme din Olanda și Germania, unde vor experimenta aplicat noțiunile teoretice. Aplicațiile practice includ și un program de practică pentru studenți români și olandezi, ce au fost implementate deja în 8 ferme din Ardeal". 

Comenteaza