Planuri de şantier pentru Orăşelul Inovării

Planuri de şantier pentru Orăşelul Inovării
Proiectul, lansat de mai bine de un an, intră în etapa de selecţie a consultanţilor pentru studiul de prefezabilitate. Şantierul ar putea demara în vara viitoare, estimează promotorii săi.

Etapa care ar include studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, planul de afaceri şi masterplanul proiectului ar necesita un buget de „sute de mii de euro". Bani nu există deocamdată, dar autorităţile au lansat declaraţii de intenţie în sprijinul proiectului, iar primarul Clujului susţine că terenul din Lomb este pregătit.

Proiectul de dezvoltare urbană integrată, Cluj Innovation City (CIC), unul dintre principalele obiective ale Clusterului IT Cluj (CITC), urmează să intre în etapa de selecţie a companiilor de consultanţă pentru studiul de prefezabilitate. Un consultant ar urma să fie selectat până în aprilie, dar resursele de finanţare încă nu au fost stabilite. „Se fac eforturi pentru asigurarea surselor de finanţare, sunt identificate posibile surse, dar nu avem nimic contractat", a admis Alexandru Tulai, preşedintele asociaţiei. La această fază, nu există niciun buget stabilit în linii clare: etapa care ar include studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, planul de afaceri şi masterplanul proiectului ar necesita un buget de "sute de mii de euro". Proiectul este estimat să ocupe 200 ha în zona Lomb, iar investiţia este apreciată la 300 de milioane de euro, cu finanţare din surse combinate. CIC este un proiect derulat în parteneriat public-privat de tip Community Project, managementul său fiind asigurat de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului, al Consiliului Judeţean Cluj şi al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Emil Boc a dat asigurări că 202 ha în Lomb (zonă desemnată iniţial pentru un cartier neconcretizat, n. red.) sunt libere de sarcini, în proprietatea municipalităţii, şi pot face obiectul unui viitor parteneriat cu promotorii CIC. „Recent, am făcut demersurile necesare să înscriem proiectul CIC pe lista marilor proiecte de investiţii la nivel naţional, astfel încât, în cadrul următorului exerciţiu financiar multianual, pentru perioada 2014-2021, să se poate accesa fonduri europene prin intermediul programelor de dezvoltare regională şi creşterea competitivităţii. Un alt pas important e începerea procedurii de selecţie a consultanţilor, unde vizăm experţi de la cele mai mari companii internaţionale de profil, pentru realizarea studiului de prefezabilitate şi apoi fezabilitate", a precizat Tulai. El a mai menţionat că un termen realist de începere a lucrărilor ar fi începutul verii lui 2015.

Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură, a subliniat că proiectul ar putea beneficia de finanţare europeană, existând oportunităţi pentru accesare de fonduri în noul exerciţiu financiar. CIC ar putea fi o platformă care să lege mediul de cercetare de cel de producţie, domeniul agricol fiind prins în planurile promotorilor. Masterplanul prevede mai multe zone de activitate, iar în plan CIC se împarte în mai multe arii rezidenţiale: IT City, Bio City, Energy City (cu spaţii dedicate cercetării, alături de universităţi, pe teme legate de energia regenerabilă, zonă medicală, cartier pentru activităţile de educaţie, muzeu al ştiinţei, birouri, zonă de comerţ şi agrement, zonă de industrii creative. Potrivit promotorilor, se lucrează la masterplan, obiective, finanţare şi prioritizare a proiectelor din CIC, ce ar trebui realizat etapizat.

„Când au fost stabilite domeniile prioritare, s-a decis ca sectorul bio-eco să fie unul prioritar, iar universitatea poate avea un rol important", a spus Doru Pamfil, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole. Clusterul a început să atragă primele fonduri. La finalul anului trecut, CITC a depus un proiect în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, de 1,2 milioane de euro, pentru dezvoltarea a patru produse proprietare cu potenţial marketabil şi a altor 12 produse la nivel de design. În urma evaluării, proiectul a fost declarat eligibil, urmând ca finanţarea să fie acordată. „Adresabilitatea va fi către sectoare cum ar fi sănătatea, agricultura şi achiziţiile", a explicat directorul executiv al CITC, Andrei Kelemen. Asocierea clujeană, cea mai importantă din IT la nivel naţional, organizează în 20-21 martie a doua ediţie a evenimentului anual Cluj Innovation Days, la care participă peste 400 de invitaţi din ţară şi străinătate.

Comenteaza