Proprietarul The Office Cluj pleacă de la bursa din România

Proprietarul The Office Cluj pleacă de la bursa din România
Cel mai mare investitor imobiliar din România după valoarea activelor, grupul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), a anunţat că intenţionează să se delisteze de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, ca urmare a fuziunii cu Rockcastle, un fond sud-african de mărime similară.

NEPI a demarat procesul de fuziune încă din decembrie anul trecut, conform portalului Capital.ro. Noua companie va purta numele de NEPI Rockastle, iar procesul de fuziune trebuie finalizat până cel târziu în 30 iunie 2017. Aceasta va fi listată pe Bursa din Johannesburg şi pe Euronext, în Amsterdam. În urma fuziunii, cele două societăţi estimează că vor crea cea mai mare companie imobiliară din Europa Centrală şi de Est şi una dintre cele mai mari societăţi de retail din Europa.
 
„Grupul NEPI deţine o participaţie de 50% la The Office Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ovidiu Sandor, un dezvoltator imobiliar cu experienţă din România”, a precizat conducerea NEPI. În documentele companiei, fazele I şi II ale clădirii, în suprafaţă de 20.350 mp, valorau la finele anului trecut 38,8 milioane de euro, iar faza III, de 9.250 mp, 5,6 milioane. Chiria medie lunară percepută la The Office se ridică la 13,5 euro/mp. 

Au construit până la Argos. Care s-a mutat
 
Lucrările la a treia etapă a complexului de birouri care se ridică dinspre Bd. 21 Decembrie au ajuns la limita cu terenurile fostei fabrici Argos. NEPI şi Şandor au demarat lucrările la etapa a treia din cadrul complexului ridicat în locul fabricii Tricotaje Someşul, în curs de finalizare. Cei 21.273 mp închiriabili livraţi cu ocazia dării în folosinţă a primei faze sunt acum ocupați, iar suprafaţa de 19.412 mp aferentă celei de-a doua faze era şi ea închiriată.
 
Numărul persoanelor care îşi vor desfăşura activitatea aici va depăşi 5.000 în 2017. NEPI a preluat fostul teren de 19.000 mp al Tricotaje Someşul (achiziţionat în 2007 de Atrium Centers). Fostul proprietar care a cumpărat terenul cu 14 milioane de euro avea un proiect mixt (mall, hotel, birouri) şi a demolat fabrica în 2008. Aceasta a fost mutată pe Bd. Muncii.

Cele mai importante proprietăţi ale NEPI sunt Mega Mall Bucureşti (252 de milioane de euro), Promenada Mall Bucureşti (160 de milioane), Aupark Kosice Mall (145 de milioane), City Park Constanţa (130 de milioane). Totalul proprietăţilor generatoare de venituri se ridică la 2 miliarde de euro, a celor auxiliare deţinute în vederea vânzării, la 21,2 milioane de euro, în timp ce investiţiile imobiliare în curs de dezvoltare ajung la 181 de milioane de euro. 

Se naşte un gigant imobiliar
 
Valoarea portofoliului de proprietăţi deţinut de NEPI a crescut anul trecut cu 47% la 2,5 miliarde de euro. Suprafaţa închiriabilă a proprietăţilor generatoare de venituri din portofoliu acoperă 1 milion mp (80% în România). Afacerea de bază a sud-africanilor rămâne ţara noastră, unde aceştia deţin 15 malluri şi cinci proiecte de birouri, dar se extinde în ţările din vecinătate. 
 
Rockcastle are majoritatea proprietăţilor în Polonia, iar valoarea portofoliului său se ridică la 1,7 miliarde de euro. Cele două companii au acţionari comuni precum Prudential, Sanlam, BlackRock Fund Advisors şi Stanlib. Portofoliile combinate ale celor doi jucători ar avea o valoare de 4,2 miliarde de euro. 

Comenteaza