Salariile programatorilor clujeni saltă cu 10%

Salariile programatorilor clujeni saltă cu 10%
Endava, EBS, Gameloft, SoftVision, ISDC, AROBS au anunţat în piaţă că vor creşte numărul de angajaţi în 2013 pentru a susţine noile proiecte şi afacerile bugetate.

Sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (ITC) este unul în care companiile deja active fac angajări în 2013. Concurenţa pentru recrutarea oamenilor trimite firmele şi în afara Clujului, fiind motivul care poate duce la creşteri salariale.

Segmentul IT va creşte în acest an cu 10-20% ca număr de poziţii disponibile, arată estimările specialiştilor în resurse umane de la Sales Consulting. Cererea de personal vine atât de la companiile locale care se consolidează, cât şi din partea multinaţionalelor stabilite la Cluj. Lunile următoare ar putea aduce aici şi alţi jucători din domeniu, odată cu finalizarea de noi spaţii de birouri. Gameloft, SoftVision, ISDC sau AROBS sunt câteva dintre companiile care au anunţat că îşi vor mări echipele, aminteşte Ovidiu Vîlceanu, director executiv al Sales Consulting. „Vor avea nevoie de oameni şi societăţile româneşti importante, şi cele internaţionale. Au mai dispărut dintre firmuliţele de proiect, dar pe acest segment s-au înregistrat şi se vor înregistra creşteri. Se vor găsi tot mai greu specialişti buni. Şi salariile vor evolua un pic peste media pieţei, cu un plus de 7-10%. Lucrurile arată bine comparativ cu alte domenii, dar situaţia e departe de 2008-2009, când vorbeam de creşteri de 20-30%", a spus Vîlceanu.

Compania de software EBS România estimează o creştere de 35% a cifrei de afaceri în 2013, care va trebui susţinută prin creşterea numărului de angajaţi cu 175 de persoane, în toată ţara. Dintre acestea, jumătate vor fi angajate la Cluj. „Angajăm la Cluj doar jumătate din totalul necesar, fiindcă, din păcate, Clujul nu ne oferă numărul acesta. Cererea este mai mare decât oferta aici, aşa că trebuie să angajăm mai mult în celelalte filiale din ţară, chiar dacă să coordonezi filiale de la Cluj este mai costisitor", a explicat directorul general Daniel Metz. Grupul, cu sediu la Cluj şi filiale la Iaşi, Timişoara, Braşov, Sibiu şi Bucureşti, a ajuns la 540 de angajaţi, dintre care 380 la Cluj.

Endava, una dintre principalele companii de servicii IT din regiune,cu birouri în Cluj, Iaşi şi Bucureşti, aproape şi-a dublat numărul de angajaţi din România, în 2012, au anunţat reprezentanţii companiei. Endava a ajuns la 660 de angajaţi în cele trei birouri, iar la Cluj compania a încheiat anul cu peste 300 de salariaţi, faţă de 190 la începutului lui 2012. În următorii trei ani, planurile ţintesc spre 500 de oameni la Cluj, reprezentanţii companiei căutând programatori pentru tehnologiile Java, .NET, C++ sau mobile, testeri şi arhitecţi software, project manageri, consultanţi IT şi analişti service desk.

„Creşterea Endava este rezultatul unor iniţiative locale importante de recrutare şi a investiţiilor în oameni, derulate inclusiv prin intermediul programului propriu Endava University. Comparativ cu cei 340 de angajaţi cât număra Endava în România în ianuarie 2012, aproape ne-am dublat numărul de angajaţi. În prezent avem peste 310 de angajaţi la Cluj-Napoca, 225 la Iaşi şi 125 în noul nostru sediu din Bucureşti", a detaliat John Cotterell, Chief Executive Endava. Peste 100 de studenţi şii absolvenţi IT vor participa în programele de internship şi programele de angajare. "Compania planifică să ajungă la un total de peste 1.000 de angajaţi în centrele sale de dezvoltare şi suport din România în următorii trei ani, însă caută susţinere din partea autorităţilor locale", au transmis reprezentanţii Endava, fără să detalieze în ce ar consta acest sprijin.

 

Comenteaza