Șantierele publice ale Clujului în context electoral. Cine câștigă marile licitații

Șantierele publice ale Clujului în context electoral. Cine câștigă marile licitații
Șantierele publice ale Clujului în context electoral. Cine câștigă marile licitații
Șantierele publice ale Clujului în context electoral. Cine câștigă marile licitații

Clujul este județul din România cu cele mai multe proiecte de construcții finanțate din bani publici în afara capitalei. Șantiere de 205 miliarde de euro ar trebui să duduie în țară, însă majoritatea proiectelor sunt blocate sau stagnează.

În contextul viitoarelor alegeri, agenția de consultanță în construcții IBC Focus  a realizat un studiu privind numărul de investiții publice din România din domeniu și principalii actori din sector. Potrivit analizei efectuate cu ajutorul asistențe virtuale de vânzare la șantiere (VICTA), în primele 10 luni ale anului existau 9.314 proiecte cu finanțare publică.

Valoarea lor totală depășea 964 de miliarde de lei. Cele mai multe proiecte monitorizate care se bazează pe o finanțare publică se regăsesc în București (451 investiții), urmat de județul Cluj (386 investiții identificate și monitorizate) și de Timiș (378).

„Contextul electoral și situația politică existentă în România au avut un impact direct asupra cifrelor indicate. Interesant de observat este modul de atribuire a acestor proiecte. În trimestrul III, 7 din 10 contracte au fost câștigate de firme fără prea multă concurență pe proiect, cu doar 1 sau 2 oferte/ lucrare. La aproape jumătate din lucrările analizate pe ultimul trimestru a fost depusă o singură ofertă (vorbim de 928 contracte), astfel că firmele participante nu au avut concurență deloc. Aceste statistici nu indică neapărat optimism, ci ar trebui să atragă puțin atenția specialiștilor din domeniu, având în vedere că, potrivit unui studiu al nostru, peste 72% din antreprenorii generali în construcții ar fi interesați să lucreze cu statul”, a menționat Andrei Spătaru, managing partner IBC Focus.

Giganții șoselelor, cei mai activi

“Unul din cele mai discutate segmente de piață în context electoral este cel al infrastructurii, mai precis a lipsei lui. Nu este un secret faptul că piața este plină de promisiuni și că puține ajung și în execuție. În ciuda statisticilor mai puțin pozitive, există însă și firme care investesc în lucrări de infrastructură.

În ultimele 12 luni vorbim despre 544 de companii identificate cu ajutorul VICTA care au avut cel puțin un proiect activ de antrepriză generală pe segmentul infrastructură - execuție de șosele. Topul celor mai activi jucători arată astfel: Porr Construct (25 proiecte monitorizate), Autoprima Serv (24) și Strabag (23 proiecte)", conform experților agenției clujene.

IBC Focus are ca scop furnizarea de cereri de ofertă către companiile care vând materiale sau servicii în domeniu și deține cele mai complexe baze de date cu șantierele active din țară.

Comenteaza