Silicon Valley de Cluj pe Dealul Lombului

Silicon Valley de Cluj pe Dealul Lombului
Primarul Emil Boc propune asocierii clujene din domeniu amplasarea viitorului orăşel al informaticienilor pe terenul destinat în urmă cu câțiva ani unui proiect imobiliar, eșuat între timp.

Terenul rămas liber după eşecul proiectului imobiliar al cartierului gândit ca parteneriat între administraţie şi un partener privat este una dintre variantele propuse oficial de reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca. Aici municipalitatea mai are două proiecte, pregătite cu finanţare europeană.

Boc a propus ca posibilă locaţie pentru orăşelul IT Cluj Innovation City (CIC) un teren în această zonă. „Avem mai multe variante; una dintre ele este în Lomb, unde deţinem 200 ha disponibile şi unde avem şi noi nişte proiecte. Vrem să ne implicăm în acest proiect al celor din IT şi au avut loc deja unele discuţii pe această temă cu cei din cluster", a declarat primarul. CIC este cel mai costisitor proiect anunţat de clusterul Cluj IT, un proiect de dezvoltare urbană integrată care ar avea nevoie de 300 ha de teren şi de investiţii de 300 de milioane de euro. Acesta ar reuni, în următorii 15 ani, peste 20.000 de specialişti IT, conform planurilor anunţate. Conducerea clusterului a menţionat că în cadrul asocierii există o echipă care gestionează acest proiect, pregăteşte studiul de fezabilitate şi masterplanul, dar deocamdată nu a fost anunţată nici locaţia „satelitului", nici finanţatorii săi.

În cadrul proiectului gândit ca un minioraş (care include, în planşe, spaţii de birouri, laboratoare de cercetare, muzee, spaţii publice, servicii, hotel), comunitatea IT ar urma să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare, inovare şi colaborare în proiecte de anvergura. CIC a fost lansat ca proiect de parteneriat public-privat, ce va fi realizat în mai multe etape, pe parcursul a 15 ani, cu management deţinut de mediul privat şi infrastructură realizată cu suportul guvernului şi al autorităţilor locale. Primele locaţii posibile menţionate s-au numărat localităţile vecine Floreşti şi Baciu.

În Lomb, primăria a demarat două proiecte de mai mici dimensiuni, după eşecul cartierului pregătit în asociere cu compania Impact Developer & Contractor, care nu s-a mai construit. Astfel, aici ar urma să funcţioneze Centrul de Sprijinire a Afacerilor Tehnologie, Antreprenoriat, Evoluţie, Microîntreprindere (TEAM), finanţat parţial din bani europeni, adică un parc industrial de mici dimensiuni, pe 10 ha. El va include un centru suport care să îl administreze şi cinci hale pentru microproducţie.

Licitaţia pentru identificarea unui constructor a fost lansată, iar lucrările au fost estimate la 37,8 milioane de lei. Celălalt proiect, „Hollywood-ul pitic", e în curs de execuţie, cu lucrări începute în vară, în baza unui contract de 42 milioane de lei. Centrul de Industrii Creative din Cluj urmează să aibă patru corpuri de clădire, cu spaţii de parcare subterane, spaţii anexe pentru producţia de film, birouri pentru producţie media şi alte tipuri de birouri, un studio de film, spaţiu multifuncţional şi ateliere de creaţie.

23 de companii IT s-au asociat

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţata în octombrie 2012, având ca membri fondatori 23 de companii informatice, două instituţii de învăţământ superior, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai, şapte instituţii publice şi organizaţii-
catalizator.

Luminiţa SILEA, Kristina REŞTEA

Comenteaza