Spațiile de muncă în comun, închise de pandemie

Spațiile de muncă în comun, închise de pandemie

Trei spații de coworking s-au deschis anul trecut la Cluj, însă la nivel național numărul celor închise în 2020 este mult mai mare decât cel al inaugurărilor.

Piața de profil a scăzut în 2020 și a ajuns la 113 spații la nivel național, dintre care 60 în București, conform datelor colectate în prima jumătate a anului de compania de coworking Aspace. În ultimii trei ani, în România, segmentul de coworking a fost într-o continuă dezvoltare, ajungând la finalul anului 2019 să totalizeze 84.000 mp la nivel național.

În 2019 s-au deschis 23 de spații noi de coworking din care câte trei în Cluj, Brașov și Timișoara, 10 spații în București și câte unul în Brăila, Iași, Sibiu și Arad. Toate aceste spații noi însumează 13.000 mp, potrivit Economica.net.

Dacă între anii 2018 și 2019 numărul de firme nou deschise era constant, conform informațiilor furnizate de KeysFin, numărul companiilor înființate în prima jumătate a anului 2020, atât la nivel național cât și la nivelul capitalei, sunt la sub 30% față de anii precedenți.

Pandemia a dus la o încetinire majoră în dezvoltarea economiei, implicit a spațiilor de coworking. 80% dintre ele erau în interiorul Bucureștiului. Restul de 20% a fost distribuit între regiunile geografice ale țării astfel: jumătate în Transilvania, un sfert în Moldova și restul în partea de sud sau sud-est a țării.

În prima jumătate a anului 2020, din cauza pandemiei generate de virusul COVID-19, evoluția numărului și a suprafeței totale a spațiilor de coworking a fost negativă. Chiar dacă s-au deschis 2 spații noi, 7 coworkinguri și-au încetat activitatea.

Cel mai notabil exit de pe piața locală a fost operatorul regional New Work care a renunțat la spațiul de 2.000 mp din Afi Tech Park. Evoluția negativă vine și ca urmare a numărul extrem de mic de business-uri noi care s-au înființat de la începutul anului până în prezent.

Comenteaza