Un clujean a inventat o aplicaţie de iPhone despre care spune că va revoluţiona advertising-ul VIDEO

Un clujean a inventat o aplicaţie de iPhone despre care spune că va revoluţiona advertising-ul VIDEO
O echipă de clujeni a muncit un an pentru o aplicaţie de telefonie mobilă despre care iniţiatorul spune că este atât de bună încât va schimba industria.

Lorand Minyo şi Mircea Patachi au dezvoltat împreună cu o echipă de şase oameni, în ultimul an, o aplicaţie despre care spun că e atât de revoluţionară încât peste o vreme toate dispozitivele mobile vor folosi algoritmul. Aplicaţia se numeşte asiqo, deocamdată e disponibilă doar pentru iPhone şi te ajută să-ţi cumperi bilete la spectacole ori meciuri, sau să achiziţionezi orice produs, doar scanând reclama acestuia.

"Va identifica imagini pe bază de algoritmi patentaţi", aceasta e explicaţia lui Minyo întrebat cum exact va scana aplicaţia imaginile dorite. Brandurile care implementează aplicaţia vor plăti pentru a interacţiona cu utilizatorul - aceasta e principala modalitate prin care se va finanţa echipa ce a dezvoltat aplicaţia. În plus, spune Minyo, aplicaţia va folosi un sistem inovativ de procesare a informaţiei. "Aplicaţia în sine nu va procesa nimic, este doar un mediu de transmitere a informaţiei; magia se întâmplă în cloud, unde toată informaţia este procesată", spune el.

Există şi alte aplicaţii care să folosească algoritmi similari, sau acelaşi mod de interacţiune cu utilizatorul? Asiqo e unică, spune Minyo: "Au fost unii care au încercat să reproducă ce face Asiqo, însă au eşuat în diferite moduri - ştim şi în care şi de ce, pentru că şi noi ne-am lovit de aceleaşi probleme; unul a murit, cumpărat de Microsoft, dar se baza pe audio, iar celălalt face aplicaţii pentru companii".

Minyo explică modul în care va funcţiona aplicaţia: "vezi o reclamă la un parfum, într-o revistă; scanezi reclama cu asiqo şi îţi apare în interfaţa aplicaţiei o pagină, a producătorului, de unde poţi cumpăra acel parfum. Noi lucrăm cu diferite agenţii şi brand-uri pentru a include cât mai multe reclame în asiqo, iar după ce ajungi pe pagina lor comanzi ca şi cum ai fi pe pagina producătorului; la fel se întâmplă şi cu afişele stradale care fac reclamă unor concerte - scanezi, îţi apare interfaţa de comandă a biletului, plăteşti şi ai biletul. Sistemul funcţionează pentru reclame TV, reclame din reviste, afişe, flyere, billboards, instore advertising, cataloage şi altele".

Şi codurile Quick Response (QR) folosesc acelaşi procedeu prin care utilizatorul scanează un cod ca să ajungă pe o pagină de pe Internet, de ce ar fi asiqo mai bun? "Încearcă să scanezi un QR Code la televizor, care e mic în dreapta şi care apare 10 secunde; fugi să iei telefonul, să dai peste TV, să stai la 10 cm ca să prinzi codul", spune Minyo.

"Ester primul startup românesc care se apropie de conceptul de disruptive innovation", mai spune încrezător întreprinzătorul clujean, cu referire la inovaţiile cu impact atât de mare în domeniul lor încât au transformat industria - telefoanele mobile sunt cel mai banal exemplu, care au transformat în câţiva ani telefonia aşa cum era ea până atunci - cu terminale fixe, legate prin cabluri fizice. "Sper ca într-o zi din viitorul foarte apropiat Asiqo să fie inclus în toate sistemele de operare mobile, să deschizi camera foto şi să poţi scana orice", mai spune clujeanul.

Vezi mai jos cum funcţionează aplicaţia

Comenteaza