Unde va fi amplasat orăşelul informaticienilor FOTO

Unde va fi amplasat orăşelul informaticienilor FOTO
Companiile care lucrează de la Cluj pentru pieţe internaţionale se bat pentru angajaţi. Clujul are în prezent un deficit de peste 500 specialişti.

Companiile asociate în Cluj IT Cluster (CIIC) sunt implicate în cinci proiecte alături de universităţi pentru a-şi pregăti potenţialii viitori angajaţi, a anunţat conducerea clusterului. Pentru cel mai mare proiect al asociaţiei, orăşelul de 300 ha al informaticienilor, se caută încă teren şi bani.

Companiile din IT colaborează cu Universitatea Tehnică (UTCN) şi Universitatea Babeş-Bolyai, membre ale clusterului. „Nu se pune problema concurenţei pentru clienţi, ci a celei pe piaţa forţei de muncă", a subliniat Alexandru Tulai, preşedintele Consiliului Director al CIIC. Chiar cu 2.000 de absolvenţi anual, companiile din domeniu nu reuşesc să găsească specialiştii de care au nevoie. „Există un decalaj între pregătirea universitară şi nevoile practice; în cadrul companiilor e nevoie de 8-16 luni de pregătire suplimentară. Doar gândindu-mă la companiile mari din cluster, avem un deficit de 500 de specialişti. Colaborăm însă cu universităţile şi primele rezultate se văd: la UBB, în loc să scadă cifra de şcolarizare în IT, cum se discuta, aceasta a crescut", a menţionat Tulai.

Unul dintre proiectele comune ale companiilor din industria IT şi a universităţilor vizează derularea de internshipuri, a căror perioadă a fost extinsă de la două săptămâni la trei luni. O altă direcţie de acţiune ţine de diversificarea programei de studii, pentru adaptarea la necesităţile pieţei. Se află în lucru un program de tutelă pentru masterate şi doctorate, dar şi proiectul UTCN de masterat profesional, ce îşi propune să rezolve problema lipsei de specialişti prin reconversia profesională a unor absolvenţi de studii profesionale în specialişti IT. O altă acţiune ţine de identificarea de potenţiali viitori specialişti în IT încă de la nivel de studii liceale.

Cel mai important proiect al clusterului înfiinţat în urmă cu cinci luni îl reprezintă însă concretizarea Cluj Innovation City, unul de dezvoltare urbană integrată, estimat să ocupe o suprafaţă de 300 ha, cu o investiţie de 300 de milioane de euro şi care va reuni în următorii 15 ani 20.000 de specialişti, conform planurilor anunţate. Nu există deocamdată nici teren identificat, nici investitori care să asigure finanţarea proiectului. „Suntem în discuţii cu Consiliul Judeţean (CJ) Cluj pentru identificarea terenului, dar o suprafaţă compactă de 300 ha în proximitatea oraşului e greu de găsit. Apoi va fi nevoie de infrastructură. Avem suport guvernamental, dar şi pe cel al administraţiei locale. Sunt discuţii cu mai multe categorii de investitori, de la bănci şi fonduri de investiţii la autorităţi", susţine Tulai.

Cluj Innovation City este un proiect de parteneriat public-privat, ce va fi realizat în mai multe etape. Managementul va fi deţinut de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul guvernului şi al CJ. „Am început să ne gândim unde să amplasăm acest proiect, trebuie să identificăm terenul, apoi să aducem infrastructură", a amintit preşedintele CJ, Horea Uioreanu. Acesta a dat zona Floreşti ca posibilă "gazdă" a Cluj Innovation City. CIIC îşi prezintă principalele direcţii de acţiune în faţa comunităţii IT locale şi a investitorilor străini în cadrul evenimentului IT Innovation Days, din 20-21 martie. Sunt aşteptaţi 500 de participanţi din ţară şi străinătate.

 

Şi-au găsit director

Andrei Kelemen a preluat coordonarea activităţii, ca director executiv, au anunţat reprezentanţii clusterului. CIIC are ca membri fondatori 23 de companii, două instituţii de învăţământ superior, şapte instituţii publice şi organizaţii catalizator.

 

Comenteaza