Ursus trece la belgieni. A treia mare tranzacţie mondială

Ursus trece la belgieni. A treia mare tranzacţie mondială

Producătorul belgiano-brazilian de bere Anheuser-Busch InBev, cel mai mare din lume, a ajuns la un acord de preluare a rivalului său SABMiller (Marea Britanie), în cadrul unei tranzacţii evaluate la 112 miliarde de euro.

Dacă va fi aprobată de autorităţile de reglementare şi de acţionarii celor două companii, tranzacţia va aduce laolaltă mărcile Budweiser (SUA) şi Stella Artois (Belgia), aparţinând grupului AB InBev, cu brandurile Peroni (Italia), Pilsner Urquell (Cehia) şi Grolsch (Olanda) ale grupului SABMiller. Afacerea este aşteptată să fie finalizată în semestrul al doilea din 2016, informează site-ul bursa.ro.
 
AB InBev va plăti 44 de lire sterline pentru fiecare acţiune SABMiller, cu 50% mai mult decât cotaţia înregistrată de titlurile companiei la 14 septembrie, înainte să apară speculaţiile referitoare la o posibilă fuziune. Potrivit firmei de consultanţă Dealogic, va fi a treia mare tranzacţie realizată vreodată în lume. AB InBev şi SABMiller vor produce 60 de miliarde de litri de bere pe an, de trei ori mai mult decât actualul număr trei mondial, grupul olandez Heineken.

Societatea Ursus Breweries România (UBR), parte din grupul SABMiller, deţine în ţara noastră brandurile Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Azuga, Stejar. UBR a închis şi a demolat acum cinci ani fabrica de bere de la Cluj-Napoca, motivând scăderea cererii şi locaţia improprie dezvoltării producţiei. Pe locul acesteia urmează să fie ridicat un ansamblu de locuinţe şi spaţii comerciale.

Comenteaza