Ursus va intra în proprietate belgiană

 Ursus va intra în proprietate belgiană
Al doilea producător mondial de bere, grupul britanic SABMiller, a anunţat că a acceptat ultima ofertă de preluare lansată de către rivalul belgiano-brazilian Anheuser-Busch InBev (ABI), lider mondial pe piaţă, pentru 96 de miliarde de euro, una din cele mai mari achiziţii încheiate vreodată.

Dacă va fi aprobată de autorităţile de reglementare şi acţionari, tranzacţia va aduce laolaltă mărcile de bere americană Budweiser şi belgiană Stella Artois, aparţinând ABI, cu mărcile de bere italiană Peroni, cehă Pilsner Urquell şi olandeză Grolsch ale grupului britanic SABMiller, conform Bursa.ro. Colosul de 280 de miliarde de dolari va controla o treime din piaţa mondială a berii. 
 
După ce şi-a majorat de patru ori oferta iniţială, ABI a reuşit să convingă boardul SABMiller după ce a anunţat că va plăti 44 de lire sterline pentru fiecare acţiune SABMiller, ceea ce evaluează grupul britanic la 71,2 miliarde de lire sterline. Noua companie va avea vânzări anuale de 73,3 miliarde de dolari şi va devansa cu mult următorul jucător de pe piaţă, Heineken, ce controlează doar 9% din piaţa mondială.

Preluarea va fi analizată de organismele antitrust din mai multe ţări şi ar putea trece mai mult de un an până când se va finaliza. Totuşi, ABI a acceptat să plătească SABMiller 3 miliarde de dolari dacă tranzacţia nu obţine aprobarea organismelor de reglementare sau dacă acţionarii ABI nu o aprobă. Ursus Breweries România (UBR), parte din grupul SABMiller, deţine brandurile Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Glosch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd's şi Stejar.  
 
„Pe noi nu ne va afecta prea mult această schimbare de proprietar, pentru că InBev nu are o producţie atât de mare în România. Doar că ni se vor alătura nouă Bergenbier, Noroc, Stella Artois, Beck's. Oricum, asemenea giganţi mondiali au o serie de acţionari comuni”, au declarat surse din cadrul UBR, pentru ZIUA de CLUJ.
 
SABMiller a avut vânzări de 22,1 miliarde de dolari în anul fiscal 2015, iar ABI, de 47 miliarde în 2014. Grupul SABMiller deţine compania Ursus Breweries, cea care a închis şi a demolat fabrica de bere de la Cluj-Napoca, motivând scăderea cererii şi locaţia improprie dezvoltării producţiei. Pe locul acesteia urmează să fie ridicat un ansamblu de locuinţe şi spaţii comerciale.

Comenteaza