Vosganian: "Sunt mai multe oferte pentru Oltchim; FMI este sceptic în legătură cu privatizarea"

Vosganian:
Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi traderi de produse şi materii prime, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care susţine că Oltchim este privatizabil, deşi FMI este "foarte sceptic".

"Nu vă pot spune cine sunt pentru că nu ar fi corect şi pentru că nu vreau să transform privatizarea Oltchim într-un spectacol, aşa cum s-a întâmplat anul trecut", a afirmat Vosgania în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.

Guvernele din ultimii ani s-au arătat dispuse să privatizeze Oltchim, dar niciodată acest proces nu a fost concretizat. Cea mai recentă încercare de privatizare a combinatului chimic a avut loc în 2012, însă a eşuat pentru că proprietarul OTV, Dan Diaconescu, nu a plătit statului suma pe care s-a angajat să o plătească pentru acţiunile Oltchim, respectiv 45 milioane euro.

Una dintre companiile care anul trecut a manifestat un oarecare interes pentru a prelua Oltchim, fără să depună însă o ofertă, este TISE din Rusia. De la începutul acestui an Oltchim este în insolvenţă.

Vosganian a adăugat că a avut consultări atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, pe teme privind Oltchim şi combinatele din România ale grupului rus Mechel, care de curând au fost vândute pentru 52 de euro.

"Am avut o discuţie lungă cu ambasadorul Rusiei, pe diverse teme, şi am inventariat şi chestiunea Oltchim, şi chestiunea Mechel, şi chestiunea Alro Slatina. Am vorbit şi despre posibilia colaborare în continuare cu Gazprom pe diverse formule ale Gazpromului. Nu este vorba de interesul Rusiei pentru Oltchim, ci de interesul anumitor firme din Rusia. Din consultările pe care le-am avut, atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, în spectrul nostru de ofertă există în continuare şi această ipoteză. Eu nu pot să avansez că este mai bună decât altele pentru că nu am trecut cu niciunul din posibilii ofertanţi la o ofertă concretă", a continuat Vosganian.

El a adăugat că are şi un "plan B" în ceea ce priveşte Oltchim, care constă în accesarea unor fonduri de la un consorţiu de bănci şi numirea unui management privat care să atragă şi traderi de produse şi materii prime în sprijinirea combinatului chimic.

"Planul B este să luăm nişte bani de la un consorţiu de bănci, să facem un management privat la Oltchim, chiar de forma unei societăţi comerciale, (...) care să dea încredere traderilor să vină şi ei în această combinaţie cu băncile", a precizat ministrul.

Potrivit lui Vosganian, Oltchim este în continuare o companie "privatizabilă", însă organismele financiare internaţionale, inclusiv Fondul Monetar Internaţional (FMI), sunt "foarte sceptice" în reuşita unui astfel de demers.

"Am trei orizonturi de timp petru Oltchim. Unul scurt, de două luni, în care eu trebuie să rezolv problema funcţionării curente.(...) Orizontul pe termen mediu este iunie-iulie, pentru că până atunci noi trebuie să ştim dacă Oltchim este privatizabil sau nu. Eu încă mă încăpăţânez să cred ca este privatizabil. Vă mărturisesc că organismele financiare internaţionale sunt foarte sceptice în privinţa Oltchim. Orizontul pe termen lung este până la sfârşitul acetui an, când Oltchim trebuie să intre în astfel de parametrii încât să înceapă să aibă dialog şi cu creditorii şi să înceapă să îşi îmbunătăţească situaţia financiară", a spus Vosganian..

 

 

Etichete
Comenteaza