Vuza se aliază cu americanii şi cu germanii pentru cumpărarea Oltchim

Vuza se aliază cu americanii şi cu germanii pentru cumpărarea Oltchim
Chimcomplex Borzeşti, membră a grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), face demersuri pentru achiziţionarea Oltchim, anunţând în acest sens finalizarea auditării combinatului din Râmnicu Vâlcea.

În cadrul acestui proces au fost angrenate echipe de specialişti din cadrul parteneriatului creat de Chimcomplex cu Tricon Energy (SUA) - cel mai mare trader internaţional în domeniu, cu afaceri de 6 miliarde de dolari, E.ON Germania - divizia producţie de energie electrică, Raiffeisen Bank şi fonduri de investiţii.
 
În urmă finalizării auditului, conducerea Chimcomplex susţine că se pregăteşte să depună o ofertă pentru preluarea activelor funcţionale ale Oltchim. Preşedintele Consiliului de Administraţie al  Chimcomplex, Virgiliu Băncilă, a convocat pe 14 martie adunarea generală extraordinară a acţionarilor în vederea participării societăţii la procesul de achiziţionare a activelor Oltchim.
 
Chimcomplex şi Oltchim vor înfiinţa Compania Naţională de Chimie, ce va repoziţiona România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forţă comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate, în viziunea grupului SCR.
 
„Cred că România merită să aibă o companie puternică în Europa, măcar în planul industriei chimice. Noi, românii, avem şcoli de chimie, universităţi de renume, şi cercetători dedicaţi; apoi ţara are resurse minerale care, decât să urmeze calea exportului, mai bine să fie procesate prin chimizare în ţară. Astfel, se asigură locuri de muncă, taxe pentru stat şi o perspectiva mai bună pentru întreaga economie a României”, a declarat Băncilă.

Nu au depus ofertă de preluare în 2015

Omul de afaceri clujean Ştefan Vuza, cel care deţine SCR, a planificat pentru 2015 investiţii de două ori mai mari faţă de cele realizate în 2014 la Borzeşti, în contextul în care nu a depus până în martie 2015, termenul limită, ofertă pentru preluarea Oltchim.

La începutul anului trecut conducerea Chimcomplex cerea sprijinul acţionarilor pentru extinderea unei facilităţi de credit până la 200 de milioane de euro în scopul participării la licitaţia Oltchim. În final niciun investitor nu a depus oferta în termenul prevăzut, singurul care s-a arătat interesat fiind un fond elveţian, care a depus însă oferta prea târziu şi ea nu a fost luată în considerare.   
 
Suma recomandată de evaluatori pentru vânzarea combinatului vâlcean a fost fixată la 307 milioane de euro. Metoda sugerată era crearea unui „Oltchim 2”, în care să se treacă activele, licenţele, autorizaţiile şi personalul, ca să poată fi cumpărate părţile sociale de către un investitor. Autorităţile au încercat repetat să privatizeze Oltchim, dar demersurile au eşuat din lipsă de oferte. Combinatul este controlat de stat prin Ministerul Economiei (54,8% din acţiuni).

Comenteaza