Vuza vinde 300 de vagoane şi două hale ca să cumpere Oltchim

Vuza vinde 300 de vagoane şi două hale ca să cumpere Oltchim
Omul de afaceri Ștefan Vuza întreprinde o "colectă" pentru cumpărarea combinatului Oltchim: vinde 300 de vagoane ale Chimcomplex Borzeşti și două hale de producție ale Caromet Caransebeş pentru a face rost de bani.

Suma obținută va fi utilizată la achiziționarea pachetelor de active ale Oltchim pentru care compania s-a înscris la licitația organizată de administratorii judiciari. Chimcomplex dispune de 400 de vagoane și de cinci locomotive pe care le folosește la transportul pe calea ferată al produselor către consumatorii finali, conform Profit.ro.
 
"Prin această operațiune de externalizare estimăm o scădere a costurilor de întreținere cu circa 20% și o eficientizare a activității de transport", se arată în memoriul justificativ al deciziei de vânzare. Caromet pregătește vânzarea a două hale de producție, de 42.000 mp, plus terenurile aferente.

Banii obținuți din vânzare și din contractarea unor credite vor fi folosiți pentru participarea la majorarea capitalului Chimcomplex sau al acționarului majoritar al acestuia, A2 Impex, cu până la 8 milioane de euro. 
 
Vuza a scos la vânzare clădiri, terenuri și alte bunuri ale mai multor firme ale sale, membre ale grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), în valoare de 50 de milioane de euro, ca să facă rost de banii pentru pachetele de active pentru care Chimcomplex s-a înscris la licitația organizată de administratorii judiciari ai Oltchim, aflat în insolvență. 
 
Oltchim a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi pentru pachetele de active ale societăţii. Chimcomplex, membră a SCR, vrea preluarea activelor pentru a crea un gigant românesc în industria chimică. În sprijinul său s-au alăturat holdingul american Tricon Energy, ca partener comercial, cinci bănci europene şi două fonduri de investiţii.
 
Activele oferite spre vânzare sunt la Oltchim sunt uzinele clor-alkali; uzina oxo-alcooli; uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site; vagoane cale ferată; procesare PVC; uzina petrochimică; VCM/PVC Râmnicu Vâlcea; uzina petrochimică Bradu - Piteşti; uzina anhidridă ftalică. Valoarea de piaţă a celor nouă pachete era de 293 de milioane de euro. 
 
Chimcomplex este unul dintre fabricanţii importanţi de produse chimice din Europa de Sud-Est.  Principalele produse sunt sodă caustică şi clor. SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, CAROMET Caransebeş, Someş Dej.

Comenteaza