Cei mai ambițioși dintre cei mai proști

Cei mai ambițioși dintre cei mai proști
La cele bune (mai puțin viteza internetului, desigur) suntem cam pe ultimele locuri din spațiul european. La cele rele, suntem campioni. Inclusiv la kakistocrație.

Rezonanța de dejecție este pe deplin justificată: kakistocrație este un termen compozit care alătură superlativul „kakistos" (cel mai rău) substantivului „kratia" (putere, guvernare) pentru a desemna situația în care o societate este condusă de către cei mai infami, josnici și profitori abjecți membri ai ei.

Această infamă coaliție, alcătuită din politicieni de toate orientările și de toate culorile politice (infamii partidelor la putere sunt doar mai vizibili, atâta tot...), s-a clădit ad-hoc pentru sifonarea, prin ingenioase inginerii financiare, a banului public sărăcăcios de care dispune națiunea.

Să facem și un portret robot al kakistocratului român:

Nu a muncit cu adevărat în viața reală. Lia Olguța Vasilescu a devenit politician de mare calibru (deputat în Parlamentul României) la vârsta de 25 de ani, propulsată de sforăriile oculte ale partidului pe care cu râvnă îl slujea. Tot partidul a plasat-o și în suculenta poziție de primar al Craiovei.

Singurul criteriu important pentru kakistocratul român este participarea la ilara și abjecta sarabandă care aduce promovări în partid, deci favoruri și avantaje. Ei se sustrag cu măiestrie înțeleptului dicton latin: „Primum vivere, deinde philosophari" (Mai întâi trăiește, pe urmă filosofează). Nu, ei mai întâi fac politică, și din aceasta își fac toată searbăda viață... și toată averea nejustificată... și toată gloria calpă!

Funcționează după regulile PCR. Adică Pile, Cunoștințe, Relații. Pilăraia de partid îl sumete pe kakistrocrat pe mereu mai înalte culmi de penibilitate. Magnificul Darius Vâlcov, pilon de bază al mirobolantului program de guvernare PSD, este condamnat la 8 ani de închisoare. Nici vorbă să-și dea demisia (s-o facă fraierul de ministru britanic care a întârziat un minut la o ședință de comisie...!) sau să fie certat, sau demis de partid.

Nu, partidul PCR (Pile, Cunoștințe, Relații) îi sare înverșunat în apărare. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, sare direct la jugulara unei instituții de vârf: „este horror ce se întâmplă la Înalta Curte de Casație și Justiție, este o mizerie totală, sunt lucruri care nu se întâmplă în nici o altă țară europeană și trebuie să spunem stop acestor lucruri".

Dintre toate, cred că acesta este primul lucru care NU se întâmplă într-o țară europeană: un politruc care s-a afirmat în domeniul filateliei critică una dintre instituțiile fundamentale ale statului, numai fiindcă nu face sluj în fața partidului său!

Când se întâmplă s-o aibă, curicula sa academică este de toată rușinea, împăunată cu titluri fanteziste și diplome inventate de la diverse instituții obscure sau irelevante. Situație lesne de priceput dacă aflăm că proaspăt numitul ministru al educației a declarat, ieșind de la audierile care l-au uns în scaun, că plagiatul nu e mare brânză și s-o luăm mai moale cu acuzațiile de plagiat. Probabil că kakistocratul nostru se va concentra în timpul infimului său mandat pe latura informativă a învățământului, și nu pe cea educativa...

Nivel intelectual jenant, crasă incapacitate profesională. Ce fel de capacitate profesională poate arăta un ministru ca nelipsita în pomelnice Lia Olguța Vasilescu, care încurcă de zor ițele celui mai important domeniu pentru națiune: munca și remunerarea ei?

Ce fel de nivel intelectual poate arăta un fost șofer (până în 2012) al partidului, care a ajuns pe aceleași oculte căi, inclusiv un traseism politic îndrăcit, chestor al Senatului și membru în comisia de control a SRI? Ce finețe intelectuală poate fi atribuită șefei Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (altfel, în viața civilă doctor în medicină...), care se miră cu deplină profunzime metafizică pentru ce o femeie nu poate fi... motostivuitor?! (sic!)

Este condus doar de interesele haitei politice. Țara nu are decât petice de autostradă, căile

ferate sunt roase de rugină, spitalele se prăbușesc peste bolnavi; se pare, în schimb, că singura preocupare consecventă a kakistocratului este stabilirea generoasă a plafonului material a abuzului în serviciu. Când este încolțit, kakistocratul se comportă precum lupulul atacat de câini, mușcând în dreapta ți-n stânga... dându-și cu un drum arama pe față.

Întrebat cu ce justificare vor fi păstrați în guvern miniștri cu probleme penale, vocalul și neostoitul secretar general adjunct al PSD a scăpat porumbelul: „Pentru că putem!". În traducere liberă: „Fiindcă ne putem permite, iar voi nu ne puteți opri!"

Este paranoic și mincinos. Orice acțiune care nu răspunde intereselor partidului și ale membrilor săi de vârf este criticată, demonizată, prezentată drept un complot odios împotriva legalității și normalității. Același Codrin Ștefănescu, care - deși chel - pare să aibă mai mult păr decât minte, lansează o fumigenă puturoasă: „ Să-i dai condamnare unui om care, totuși, este valoros, 8 ani de zile pentru nimic, mi se pare în mod foarte clar că este o vânătoare totală la adresa noastră, a celor din PSD".

Ce să ne mai mire? Doar tovarășii săi sunt cei care au lansat sintagma paranoică și mincinoasă „stat paralel", adică monstruoasa coaliție dintre instituțiile din puterea juridică și instituțiilor de informații ale statului român, care pasămite a deschis sezonul de vânătoare la pesediști...

Trecută în felul acesta prin pieptenul criticii, kakistocrația își dezvăluie întreaga hidoșenie. În spatele neputinței instituționale, al nepăsării grobiene și al nepriceperii profesionale se ascund pofte mârșave de îmbogățire nu prin muncă, ci prin furt mai mult sau mai puțin calificat.

Se ascund ambiții veroase, care nu se dau în lături de la niciun abuz sau nedreptate pentru împlinirea poftelor și viselor de mărire ale unor omuleți mărunți care se agață vociferând de pulpana istoriei. Deviza lor? „Nu avem nevoie de minte dacă avem ambiție!"

Poate momentul este să ne amintim versurile nemuritorului și mereu actualului Eminescu:

„Voi sunteți urmașii Romei? Niște răi și niște fameni!

I-e rușine omenirii să vă zică vouă oameni!"

Etichete
Comenteaza