Informatica a devenit motor pentru Cluj în regiune
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Oct 2013, 02:11
- Eveniment
- Ascultă știrea

Fără intrări spectaculoase de giganţi în domeniu, tehnologia informaţiei este, totuşi, unul dintre cele mai active în economia Clujului, companiile locale raportând constant creşteri în afaceri, dar şi la capitolul angajări.
Grupul iQuest, specializat în dezvoltarea de soluţii şi servicii software, ajunge în acest an la o cifră de afaceri de 25 de milioane de euro şi estimează majorarea veniturilor interne la 15% din business, a anunţat conducerea companiei. Compania a întregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 22 de milioane de euro. iQuest are în jur de 500 de specialişti IT în 10 centre din România (Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu, Craiova şi Bucureşti), Germania (Frankfurt), Suedia (Gotheburg), Elveţia (Zürich), Ungaria (Budapesta) şi Statele Unite (Palo Alto). Pentru 2014, reprezentanţii companiei estimează o creştere de 20% a numărului de angajaţi.
iQuest s-a concentrat în special pe pieţele internaţionale, prin derularea de proiecte pentru clienţi precum Roche, Virgin Atlantic Airlines, Financial Times, Vodafone, Ikea. „Business-ul de pe piaţa locală cuprinde două direcţii: sectorul privat, unde dezvoltarea este constantă, dar cu un trend moderat crescător şi sectorul public, unde iQuest, începând cu anul 2012, este din ce în ce mai prezent. Valoarea business-ului local în cifra de afaceri iQuest este în continuă creştere, iar pentru acest an estimăm o pondere de 15%", a explicat Horia Cerchez, Site Manager la iQuest Bucureşti.
Compania estimează că ritmul de creştere pe piaţa locală va fi mai accelerat decât pe plan extern şi aşteaptă o relansare a investiţiilor în IT, mai ales în sectorul privat. „Obiectivul nostru este să ne extindem pe toate pieţele pe care suntem deja prezenţi, precum Germania, Elveţia şi SUA, eventual să pătrundem pe pieţe noi. Pe plan local nu urmărim numai proiectele din administraţia publică, ci şi cele din sectorul privat, în telecom, life sciences, servicii financiare, energie, high tech, logistică şi producţie", a precizat Cornelius Brody, directorul general şi fondatorul iQuest.
România se află pe primul loc pentru al treilea an consecutiv în clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50. În acest an, România este prezentă în toate categoriile topului şi figurează în clasament cu şase companii, între care una din Cluj. Lista finalistelor din România din acest an este formată din Vola.ro (din Bucureşti, cu o creştere de 5.729% a veniturilor în perioada 2008-2012), TeamNet International (Bucureşti, +639%), Crys Computers (Bucureşti, +431%), SmartTel (Bucureşti, +288%), Fortech (Cluj-Napoca, +286%) şi Ingenio Software (Bucureşti, +239%). Fortech s-a clasat în fruntea topului şi anul trecut, când şase firme din România au intrat în clasament.
Fortech a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri de 31,2 milioane de lei şi profit de 5,6 milioane, cu 239 salariaţi, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Aflat la a 14-a ediţie, Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, în funcţie de rata de creştere a veniturilor din ultimii cinci ani (2008-2012). De asemenea, companiile trebuie să deţină proprietate intelectuală care contribuie semnificativ la veniturile operaţionale sau să dedice o parte substanţială din venituri pentru cercetare şi dezvoltare de tehnologie. Investiţii pentru stimularea exporturilor şi orientarea dinspre producţie în sistem outsourcing spre crearea de produse inovative reprezintă de altfel una dintre acţiunile anunţate ca prioritare de conducerea clusterului Cluj IT care adună mai multe companii din domeniu.