Muzeul Naţional al Fotografiei Cluj "reloaded". În ce stadiu se află proiectul

Muzeul Naţional al Fotografiei Cluj
Muzeul Naţional al Fotografiei îşi va deschide porţile în 2015, an în care Clujul va fi Capitală Europeană a Tineretului. Asigurări dau reprezentanţii Photo România, iniţiatorii proiectului.

Proiectul a prins contur în 2013, în cadrul primei ediţii a Photo România Festival atunci când, Galeria Hangar din Cluj-Napoc a găzduit, timp de trei zile, un muzeu temporar: iubitorii artei fotografice au putut admira de la aparate foto analogice, până la aparate de ultimă generaţie, precum şi role de film sau fotografii pe lemn.

La deschiderea "muzeului" au participat peste 50 de persoane, amfitrionii evenimentului fiind directorul Photo Romania, Mihai Cotos, profesorul Dorel Găină şi Florin Moroşanu, directorul programului Cluj Capitala Europeană a Tineretului.

Prezent la manifestare, edilul Emil Boc a promis că va susţine acest proiect şi se va concretiza până ân 2015: "E o provocare. Promit ca până în 2015 când Clujul o să fie Capitală Culturală a tineretului, să avem o locaţie definitivă. Eu o caut de pe acum. Clujul merită un astfel de muzeu".

Încă se caută spaţiu

Contactaţi de Ziua de Cluj, reprezentanţii Photo România au declarat că ideea muzeului să în picioare şi încă se caută un spaţiu potrivit pentru acest obiectiv. 

"Lucrăm în continuare la proiect. Cu ajutorul municipalităţii suntem în căutarea unui loc potrivit, liber de sarcini. Sperăm şi suntem încrezători că vom inaugura muzeul în cadrul ediţiei Photo România Festival din 2015. După ce vom avea spaţiul, ne vom ocupa de finanţare. Vom aplica pentru fonduri internaţionale şi UE, vom cere sprijin la Ministerul Culturii şi avem promisiuni şi de la bugetul local", a explicat Raluca Crişa, director de comunicare.

Primele fotografii ale lumii şi aparatul lui Emil Racoviţă

Un eveniment special ce prefaţează deschiderea din 2015 a Muzeului Fotografiei va avea loc astăzi, de la ora 18, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Peste 500 de echipamente fotografice şi imagini de colecţie şi fotografii din primele ateliere din lume sunt expuse pentru publicul larg, în cadrul Photo Romania Festival. Vizitatorii vor putea vedea și aparatul de fotografiat folosit de Emil Racoviță în expediția din Antarctica la bordul vasului Belgica, alături de câteva fotografii realizate de marele speolog român în cadrul acestei expediții.

La eveniment vor participa şi Colin Ford, fondator al Muzeului Național Media al Marii Britanii; Romeo Mărăndici, fotograf și colecționar de fotografie, Carmen Ciongradi, directorul Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei şi primarul Emil Boc.

Expoziția temporară va putea fi vizitată până în 30 iunie.

Anca Muresan, Adnana Mocian

Comenteaza