Bună restaurare! La Cluj şi ceasurile se mişcă ardeleneşte

Bună restaurare! La Cluj şi ceasurile se mişcă ardeleneşte
În al doilea cel populat oraş din ţară, Capitala Europeană a Tineretului 2015 şi, mai ales, a Ardealului, lucrurile merg oricum, numa' ceas nu! Drept dovadă, orologiul de secol XVIII de pe turnul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

După ce 75 de ani a stat nemişcat, în aşteptarea unor timpuri mai prielnice, ceasul a fost repus în funcţiune la mijlocul lunii ianuarie pentru ca, după doar două săptămâni şi jumătate, să o ia în ritm domol, ca orice ardelean veritabil.

Astfel, în timp ce alte ceasornice se bat la nivel de milisecunde să arate ora exactă, orologiul Muzeului Etnografic se mişcă molcom, după propriul pas. La o adică, are tot timpul din lume!

Clujenii aflaţi în aşteptarea autobuzelor în staţia de pe strada Memorandumului care, din curiozitate, din nevoie sau pur şi simplu din întâmplare, îşi ridică privirea înspre ceasul recent restaurat vor observa cu stupoare că timpul se mişcă mai încet. Mai precis, cu o întârziere de circa şase ore.

După cum se poate vedea din imaginile surprinse de fotograful ZIUA de CLUJ, la ora 15:14 ceasornicul indica abia ora 09:14. Ba mai mult, cadranele nu erau sincronizate între ele, o altă latură fiind cu două minute mai aproape de ora exactă: arăta ora 09:16.

La repunerea în funcţiune a orologiului, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, a precizat că "ceasul trebuie tras manual, iar în această perioadă instruim mai multe persoane care se vor îngriji de buna funcţionare a lui".

Din păcate, nici vorbă de aşa ceva. Din ce se poate observa, ceasul a fost lăsat în voia sorţii, iar vorbele sale au fost aruncate în vânt. De precizat, Sălăgean nu a putut fi contactat până la ora publicării materialului pentru a explica situaţia.

Orologiul, bisericesc la origine, cu un singur arătător şi cu două clopote, unul care bate orele şi unul care marchează jumătăţile de oră, este unul dintre cele mai vechi ceasuri de turn din România.

Iniţial, a fost amplasat în turnul baroc al Bisericii Romano-Catolice "Sfântul Mihail" din centrul oraşului, care a fost, însă, demolat în anul 1763, după ce a fost avariat în urma unui cutremur. Ceasul a fost apoi mutat în turnul Porţii Mănăşturului, unde a stat până în anul 1840, după care a fost mutat în turnul de pe clădirea Reduta din centrul Clujului, unde a funcţionat până în perioada interbelică, iar apoi s-a oprit pentru că nu s-au mai găsit meşteri care să îl repare.

Repunerea în funcţiune după 75 de ani a acestuia a fost posibilă după ce a fost găsit un ceasornicar specializat în astfel de orologii, Jakabhazi Alexandru, iar cele mai importante elemente ale sale, distruse sau pierdute, au fost refăcute manual.

Comenteaza