Banii luaţi de la cămătar nu au salvat Prison Fellowship. Fundaţia, în insolvenţă

Banii luaţi de la cămătar nu au salvat Prison Fellowship. Fundaţia, în insolvenţă
Tribunalul Comercial Cluj a aprobat intrarea în insolvenţă a fundaţiei Prison Fellowship. Cererea a fost făcută de Constantin Asăvoaie, preşedintele fundaţiei, din cauza datoriilor mari acumulate, în ciuda faptului că acesta a împrumutat de la un cămătar mari sume de bani pentru finanţarea celor patru centre Prison Fellowship Cluj.

Fundaţia Prison Fellowship funcţionează la Cluj-Napoca din 1993 şi are ca misiune reintegrarea socială a foştilor deţinuţi, dar şi susţinerea copiilor ai căror părinţi se află în detenţie. La Prison Fellowship, filiala Cluj, lucrează câteva zeci de persoane, care nu şi-au mai primit salariile de câteva luni din cauza situaţiei financiare dificile. Fundaţia e condusă de Constantin Asăvoaie, la rândul său fost deţinut, cunoscut pentru implicarea sa în ajutorarea persoanelor cu risc infracţional. Prison Fellowship coordonează şi finanţează la Cluj patru centre: Centrul Creştin pentru copiii străzii, Centrul de zi pentru integrarea socială a copiilor delincvenţi, Centrul Creştin pentru persoane fără adăpost şi Centrul Creştin Ruchama pentru Persoane fără Adăpost.

Asăvoaie a apărut ca martor în procesul comisarului-şef Mihai Curt de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, întrucât este una dintre persoanele care au împrumutat sume fabuloase de la denunţătorul poliţistului, cămătarul Gabor Gabor. Practic, întregul proces în care poliţistul Curt a fost acuzat de trafic de influenţă este legat de datoria pe care Constantin Asăvoaie o are către Gabor Gabor, care s-ar ridica la suma de 300.000 de euro. De altfel, Gabor Gabor şi Constantin Asăvoaie se cunosc de două decenii, întrucât cei doi au împărţit la un moment dat aceeaşi celulă în închisoare, Gabor fiind închis pentru tentativă de omor.

Cererea lui Constantin Asăvoaie pentru intrarea în insolvenţă a fundaţiei a fost înregistrată la Tribunalul Comercial Cluj în 30 mai, şi a fost aprobată, miercuri, 5 iunie, de instanţă. De insolvenţa fundaţiei se va ocupa administratorul judiciar Judiciar SPRL, intenţia lui Asăvoaie fiind de a se face un plan de reorganizare a activităţii Prison Fellowship. "Vom face un teren sintetic de fotbal, un magazin social în care vom comercializa haine şi mai avem copiatoare la biroul de evidenţă, aşadar putem să obţinem bani şi din această activitate", a declarat Asăvoaie pentru ZIUA de CLUJ, cu privire la posibilităţile de obţinere a unor venituri pentru fundaţie. Totodată, preşedintele Prison Fellowship a arătat că există un plan de ajutorare a fundaţiei lansat de partenerii externi. Datoriile fundaţiei depăşesc suma de un milion de lei. "Cele mai mari datorii le înregistrăm către bugetul de stat, avem datorii mari şi la apă, pentru că am avut o problemă cu o conductă subterană, erau pierderi mari, ne-au venit şi facturi de câte 14.000 de lei lunar", a spus Asăvoaie. Totodată, fundaţia are datorii mari faţă de angajaţi, care nu au mai putut fi plătiţi de câteva luni. "În primul rând vrem să plătim salariile restante", a precizat preşedintele fundaţiei, care s-a plâns că anul acesta nu a primit finanţare de la Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca. "Am înţeles că s-a redus bugetul pentru asistenţa socială. Cel mai mult am primit de la CL 172.500 de euro, dar asta era în 2008. Acum, nu am mai primit nimic", a spus acesta. Întrebat dacă împrumutul luat de la Gabor Gabor pentru fundaţie are legătură cu intrarea în insolvenţă, Asăvoaie a spus că a returnat déjà acei bani. "S-au stins datoriile către Gabor. A mai rămas de plată o sumă mică, scadentă până în septembrie", a susţinut Asăvoaie. La procesul lui Curt, Asăvoaie a recunoscut că plăteşte chiria şi facturile la utilităţi pentru Gabor Gabor, ca răsplată pentru banii pe care acesta i-a împrumutat.

 

 

Comenteaza