Bucătarul din Cluj care a gătit pentru Papa Francisc: "A fost cumva anormal de normal"

Bucătarul din Cluj care a gătit pentru Papa Francisc: "A fost cumva anormal de normal"
| Foto: Facebook/Horia Simon

Un bucătar din Cluj, care a gătit prânzul pentru Suveranul Pontif în cadrul călătoriei sale ecumenice de la Blaj, a vorbit despre bucatele pe care le-a pregătit și experiența prin care a trecut.

Chef-ul Horia Şimon a povestit pentru Radio Cluj despre experiența de a găti un prânz pentru Suveranul Pontif, dar și despre "banala" prăjitură apreciată de Papa Francisc:

"Când îţi faci treaba nu-ţi dai seama, dar e un stres foarte mare. Am stat vreo 2 săptămâni până să trecem prin toate filtrele SPP-ului, SRI-ului, DSP-ului, DSV-ului. Nu mai prea simţi vibraţia, pentru că eşti cu alte chestii pe cap. Dar spre finalul evenimentului, când trebuia să-i povestim meniul, era foarte încântat Părintele de desert. (...) Desertul l-a impresionat, care era o banală prăjitură de mălai dulce, cum făceau şi mamele şi bunicile noastre. Sigur, aranjată puţin mai altfel. Au mâncat tot", a povestit Horia Şimon.

Clujeanul a dezvăluit meniul pe care l-a pregătit împreună cu echipa pentru Suveranul Pontif și a precizat că au optat pentru o mâncare locală și de sezon. 

"Noi ne-am păstrat linia şi crezul nostru de a servi mâncare locală şi sezonală. Şi atunci am folosit un păstrăv afumat cu un fel de salată cu sfeclă marinată, tarhon şi o spumă din brânza noastră de la Ţaga, care e unică din punctul meu de vedere; şi atunci aş fi preferat să o pun pe aceea în farfuria unui străin decât să-i pun parmezan, care se găseşte oriunde. Apoi erau mai multe variante: am propus mai multe meniuri şi ei au propus un mix din chestia asta. Au ales până la urmă un pui, pentru că a trebuit să păstrăm mâncarea caldă pentru o oră şi ceva. Şi atunci un peşte gătit dinainte, ori o vită gătită dinainte şi-ar fi pierdut din proprietăţi, s-ar fi degradat. Am gătit un piept de cocoş pitic cu piure de morcovi, pentru că iarăşi, trebuia să facem o garnitură care nu se oxidează, nu devine perisabilă, nu se răceşte repede, deci am avut şi alţi factori pe care trebuia să-i luăm în considerare. Un piure de morcovi cu ghimbir şi un sos de merişoare (aşa, mai forestier, ar fi termenul franţuzesc)", a detaliat Șimon.

Horia Șimon a relatat momentul întâlnirii cu Papa Francisc și suita acestuia.

"Au trecut pe lângă noi, ne-au salutat, chiar am primit şi un suvenir. A fost cumva anormal de normal. Nu ca la noi, unde dacă cineva face un CD care se vinde în 3 judeţe, nu mai coboară din maşină fără covorul roşu! Din câte am citit şi noi, dânsul e cam cel mai simplu şi mai cu picioarele pe pământ dintre ultimii papi", a precizat clujeanul.

Comenteaza