Directorul RATUC: “Sorin Apostu mi-a recomandat-o pe Aspazia Droniuc”

Directorul RATUC: “Sorin Apostu mi-a recomandat-o pe Aspazia Droniuc”
Primii martori în procesul de corupţie al fostului primar Sorin Apostu au fost audiaţi ieri la Curtea de Apel Mureş. Unul dintre aceştia, Liviu Neag, directorul RATUC Cluj, a spus că Apostu i-a recomandat să încheie contract cu firma Aspaziei Droniuc pentru asigurarea parcului auto al regiei.

Procesul de la Curtea de Apel Mureş a început la ora 10:00, în ciuda cererii de amânare a orei depusă de avocatul Gheorghiţă Mateuţ, care se afla la Bucureşti, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a reprezenta un alt client. Călin Stoia, ieşit de curând din arest, a venit însoţit de avocatul său, Sergiu Bogdan. Rând pe rând, au apărut şi martorii citaţi, dar şi soţia fostului primar, Monica Apostu, inculpată în acelaşi dosar. Întrebat cum se simte după eliberare, Călin Stoia a răspuns că "doar cine a stat acolo, în arest, ştie cum e să fii liber".

Primul martor audiat de judecătoarea Mihaela Creţu a fost Olga Ionuţiu, directorul economic şi administratorul firmei Total Trading Company, prin care Călin Stoia, în calitate de director general, i-ar fi dat mită lui Apostu. Menţionăm că Total Trading Company, firmă condusă de Călin Stoia, administrează compania de salubritate Brantner-Vereş. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au acuzat pe Sorin Apostu că a luat mită de la Călin Stoia pentru a-i facilita câştigarea unui contract de salubrizare cu municipalitatea clujeană. Şpaga ar fi fost mascată prin intermediul unui contract de consultanţă juridică fictivă încheiat între Total Trading Company SRL şi cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu.

Olga Ionuţiu a spus în faţa instanţei că a citit contractul de consultanţă juridică ce a fost încheiat cu Monica Apostu, însă judecătoarea Mihaela Creţu i-a amintit ce a declarat în faţa procurorilor, şi anume că nu citise acel document. Fiind la un pas de acuzaţia de mărturie mincinoasă, Ionuţiu a spus că procurorii nu au consemnat corect această afirmaţie. "Pe parcursul luării declaraţiilor nu mă joc cu legea. Aţi afirmat că nu s-au consemnat toate declaraţiile pe care le-aţi făcut la DNA. Vă rog să redaţi aspectele pe care le cunoaşteţi legat de contractul de asistenţă juridică încheiat de Total Trading Company cu cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu. Vă rog să nu vă închipuiţi că aţi fost chemată aici să-mi zâmbiţi", i-a spus judecătoarea lui Ionuţiu.

Tot directorul economic a trebuit să îi răspundă judecătoarei la câte din firmele din grupul care administrează compania Brantner-Vereş este administrator, iar acesta a răspuns că la toate cele şase societăţi comerciale. Pe de altă parte, Ionuţiu a spus că nu a avut niciodată contact cu avocata Monica Apostu şi a recunoscut că aceasta nu a reprezentat niciuna din firmele grupului în litigiile avute în instanţă, explicând că acele procese se derulau la Bucureşti şi societăţile comerciale erau apărate de avocaţi din capitală.

Nu au lipsit momentele tensionate la această şedinţă de judecată, magistratul Mihaela Creţu respingând de mai multe ori întrebările avocaţilor, pe care aceştia le-au pregătit pentru martori, mai mult, ameninţând cu aplicarea de amenzi. Judecătoarea a motivat că respectivele întrebări nu sunt relevante pentru această cauză. Martorii au fost audiaţi "ca la carte", ei nefiind lăsaţi să aibă vreun contact vizual cu inculpaţii sau cu avocaţii acestora.

În jurul orei 12 şedinţa a fost suspendată, întrucât Sorin Apostu urma să ia masa de prânz, după regulamentul din penitenciare. La ora 13:15 procesul a fost reluat cu declaraţia lui Ioan Popa, specialist în informatică, angajat la firma lui Călin Stoia. Punctul de interes în declaraţia sa a fost relatarea momentului şi a circumstanţelor în care Călin Stoia i-a cerut să schimbe hard-disk-ul de la unul din calculatoarele sale, cu puţin timp înainte de a fi arestat.

"Pe inculpatul Stoia Călin îl cunosc de patru ani, eu asigurând partea de hardware la firmă. Recunosc că i-am făcut diferite servicii şi pentru calculatoarele sale personale sau pentru TV, acasă la el. În cursul lunii noiembrie 2011 am fost contactat telefonic de către Stoia, i-am spus că mă îndrept spre casă şi precizez că biroul îl am în locuinţa mea care se află pe aceeaşi stradă cu cea a lui Stoia", a arătat Popa. În continuare, acesta a spus că s-a întâlnit în aceeaşi zi cu Stoia, care i-a adus calculatorul şi i-a cerut, fără să-i dea explicaţii, să schimbe hard disk-ul, pe care l-a luat la el. "Unitatea centrală a rămas la mine, şi a fost apoi fotografiată de procurorii DNA", a spus Popa. Reamintim că anchetatorii l-au acuzat pe Stoia că motivul pentru care a schimbat piesa din calculator a fost acela de a încerca să distrugă probe.

Al treilea martor, Andreea Tohotan, directorul de tranzacţii şi operaţiuni al societăţii Brantner-Vereş, a vorbit în faţa instanţei despre cele trei recomandări pe care compania le-a primit de la Primăria Cluj-Napoca în vederea participării la o licitaţie în judeţul Argeş. "Eu am completat aceste formulare pentru recomandări şi le-am lăsat pe masa acţionarului austriac, domnul Brantner. Am constatat că nu au fost semnate şi domnul Brantner mi-a spus să le dau colegului Nelu Miron, să le ducă la direcţia tehnică a primăriei. După un timp mi s-a transmis că primăria nu vrea să le semneze şi l-am sunat pe Stoia, care mi-a zis ca pentru orice greutate cu Brantner-Vereş să îl sun. I-am trimis actele prin cineva şi după o zi sau două şoferul lui Stoia le-a adus semnate", a adăugat Tohotan.

Ultimul martor audiat ieri a fost Liviu Neag, directorul Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC), declaraţia sa fiind una dintre cele mai relevante, având în vedere faptul că procurorii îl acuză pe Sorin Apostu că a intervenit la şeful acestei regii pentru semnarea unor contracte de asigurare cu firma Frarom, a Aspaziei Droniuc, care i-ar fi dat mită fostului primar pentru acest serviciu. "Sorin Apostu mi-a recomandat-o pe Aspazia Droniuc. Recomandarea am luat-o ca recomandare, iar semnarea contractului s-a făcut pe criteriul competitivităţii. Ca urmare a acestei recomandări făcute de primarul Clujului, am avut o întâlnire cu Aspazia Droniuc pe tema asigurărilor, în 2009.

Ţin să subliniez că vehiculele de la instituţie sunt asigurate nu doar la Unita (Aspazia Droniuc fiind broker de asigurări Unita/Uniqa), ci şi la alţi asiguratori, pe baza licitaţiilor, la preţuri aproximativ egale. În cadrul discuţiei din 2009 cu Droniuc, am tranşat problema foarte scurt şi i-am recomandat să se înscrie la licitaţiile organizate în acest sens", a continuat Neag. Pe de altă parte, directorul RATUC a spus că în 2010, după licitaţie, a constatat că Droniuc avea cea mai bună ofertă de asigurări, iar în 2011 aceasta l-a căutat din nou. "Nu am avut discuţii directe cu ea, pentru că licitaţia era organizată de un departament specializat al regiei", a mai arătat Neag.

La următorul termen al procesului, în 25 iunie, vor fi audiaţi Călin Stoia, Nelu Miron de la Brantner-Vereş, primarul interimar Radu Moisin şi viceprimarul Laszlo Attila.

Noi cereri adresate magistraţilor

Tot ieri, magistratul Curţii de Apel Mureş a pus în discuţie legalitatea şi temeinicia arestului preventiv în cazul lui Sorin Apostu, urmând să se pronunţe miercuri, 16 mai. Avocatul Tiberiu Ban a cerut înlocuirea acestei măsuri privative de libertate cu obligarea de a nu părăsi localitatea. Pe de altă parte, Călin Stoia a cerut să i se ridice interdicţia de a lua legătura cu martorele Olga Ionuţiu şi Alina Tohotan, întrucât doreşte să se întoarcă la muncă. Instanţa va decide tot miercuri dacă îi aprobă cererea.

 

Etichete
Comenteaza