Forare la adâncime cu tehnologie 3D

Forare la adâncime cu tehnologie 3D
Noi direcții de dezvoltare Romgaz. Se vizează descoperirea de noi resurse, prin forarea la mare adâncime, cu ajutorul tehnologiei 3D.

Cel mai vechi producător de gaze naturale din România se află, pe de o parte, în căutarea de noi resurse. Pe de altă parte, face eforturi pentru a-și conserva resursele deja existente.

Compania are în vedere efectuarea unei serii de foraje în zonele presalifere pentru a descoperi noi zăcăminte. În acest sens, au realizat o scară seismică 3D pentru a vedea care sunt zonele ce ar putea fi aduse în exploatare. La nivelul întregii țări, Romgaz are în momentul de față acorduri pentru nouă noi perimetre de exploatare, ce acoperă o suprafață totală de 17.797 km2. Cel mai recent acord, din 2011, vizează un bloc din partea de vest a țării.

"Cercetările pentru descoperirea de zăcăminte vizează zonele de adâncime comune cu zăcămintele aflate în exploatare. Investigăm cu tehnologiile 3D pe care le avem în dotare și zonele de mare adâncime din straturile presalifere (peste 3000 m)", menționează Dumitru Rotar, directorul general adjunct al companiei.

O altă arie de dezvoltare o reprezintă exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, unde compania are o cotă de participație de 10% într-un perimetru situat în apropierea perimetrului Neptun, alături de Exxon Mobil și OMV Petrom. Romgaz mai deține o altă cotă de participare, tot de 10%, și în cazul a două perimetre cu ape de mare adâncime, alături de alte două companii.

În condițiile în care au trecut mai mult de 100 de ani de când s-a început exploatarea gazelor naturale din România, rata medie anuală a declinului de producție natural este de 7-8%. În ultimii ani, compania a făcut eforturi pentru a contracara acest fenomen. "În cadrul direcţiilor de dezvoltare ale Romgaz, activitatea de explorare-producţie este de bază şi se materializează prin faptul că, în ultimii ani, am reuşit să atenuăm declinurile de producţie. De la un declin de şapte la sută, am ajuns, în ultimii cinci ani, la declin sub 1,5 la sută, iar anul trecut a fost chiar zero. Este un lucru de care trebuie ţinut cont şi presupune un efort investiţional susţinut [...] Deocamdată ne încadrăm într-o rată de descoperire [de noi resurse, n. red.] de 60-70%, dacă vom rămâne pe ea va fi foarte bine, asta înseamnă că în fiecare an venim cu un aport destul de important ca să ne atenuăm declinul", a anunțat directorul general al Romgaz, Virgil Metea.

Astfel, anual se elimină un declin de 40 milioane m3. Bugetul alocat pentru lucrările de explorare din acest an este de 666 milioane de lei, de patru ori mai mare ca în urmă cu patru ani. În viitorul apropiat, Romgaz vizează menţinerea nivelului actual de producţie: "Vreau să arăt că Romgaz rămâne o companie dinamică, scopul este să ne menţinem business-ul la cel puţin nivelul actual", a precizat Metea.

Rezervele de carburant sunt estimate la 63 miliarde m3, iar, în ritmul actual de producţie şi consum al acestora se estimează să ţină încă 10 ani. Directorul adjunct al Romgaz, Dumitru Rotar, avertizează însă că "durata de viaţă a rezervelor este doar un indice statistic calculat în funcţie de extracţia din anul precedent, ori ritmul de producţie nu se poate menţine constant ani la rândul. Aceste rezerve nu pot fi extrase în 10 ani, cum se estimează, vor fi extrase în câteva zeci de ani".

Comenteaza