Noul şef al IPJ Cluj: "Mai sunt probleme care ne vor aduce un deficit de imagine"

Noul şef al IPJ Cluj:
Noul şef al Poliţiei clujene, Tudor Grindean, vorbeşte în exclusivitate cu ziuadecj.ro, în primul interviu pe care-l acordă după numirea în funcţie, despre ce a găsit la instituţia decapitată de minister, în cel mai de amploare scandal din ultimii ani - şeful şi-a cerut pensionarea la 54 ani, adjunctul a fost pus la dispoziţia şefilor, şeful Poliţiei din Dej a fost dat afară, 11 poliţişti sunt cercetaţi penal şi mulţi vor fi "puşi la dispoziţie", cum se întâmplă în structurile MAI când cineva ar trebui dat afară. Ce urmează şi ce a găsit între sutele de poliţişti angajaţi la IPJ:

Tudor Grindean a fost numit în funcţie în 25 septembrie. A fost prezentat chiar de şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, venit special la Cluj. A absolvit două cursuri postuniversitare la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" în 1998 2004, de drept civil şi respectiv psihologie judiciară.

De când aţi ajuns la şefia IPJ Cluj, care e prima impresie pe care v-aţi făcut-o?
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj e o instituţie mare, are peste 1.400 de angajaţi. Gestionăm o problematică deosebit de complexă, iar din primele evaluări pe care le-am făcut am identificat nu doar probleme, pentru că avem şi probleme - asupra cărora vom stărui pentru a fi rezolvate în perioada următoare - însă am identificat şi oameni minunaţi, am descoperit faptul că au rezultate foarte-foarte bune şi experienţă pozitivă, aceste rezultate le vom genera ca bune practici către colegii care în momentul de faţă lucrează la subunităţi - la municipii şi chiar la posturile de poliţie.

Daţi-mi un exemplu, fără să daţi nume, despre ce v-a impresionat la activitatea unui coleg de-al dumneavoastră. Spuneaţi că unii sunt eroi.
Aşa e. În afara activităţii strict profesionale, foarte mulţi dintre colegii mei sunt angrenaţi în activităţi extra-profesionale, oarecum conexe profesiei lor. Desfăşoară activităţi didactice şi unii chiar de cercetare, lucru mai puţin cunoscut de membrii comunităţii sau de dumneavoastră, colegii din presă. Sunt aspecte care aduc foarte multe beneficii inspectoratului, eficientizează activitatea la locul de muncă, reduc costurile, creează imagine pentru inspectorat, un anumit climat de muncă în interior, aspecte pozitive.

Acestea sunt aspectele pozitive; spuneţi-le şi pe cele negative, pentru că săptămâna trecută spuneaţi că aproape în fiecare zi de când aţi venit aici aţi avut controale de la şefii dumneavoastră de la Bucureşti. Au plecat mai mulţi şefi, cine urmează?
Eu voiam să spun că nu are importanţă dacă suntem sau nu controlaţi. Când există deficienţe sau sunt înregistrate anumite neregularităţi e absolut normal să dispui un control. Controlul respectiv poate fi dispus de la nivelul inspectoratului, sau de la nivelul eşaloanelor superioare.

Să ne aşteptăm ca şi alte persoane din conducerea IPJ să fie destituite, trimise în rezervă, în orice caz să plece din posturile lor?
Nu ştiu la ce să ne aşteptăm, eu aş prefera să mă aştept doar la lucruri bune din partea colegilor mei. Însă din păcate sunt încă destul de multe probleme care probabil ne vor aduce un deficit de imagine prin faptul că unii dintre ei, care se află în momentul de faţă în curs de cercetare, vor fi puşi la dispoziţie, dat fiind faptul că justiţia trebuie să funcţioneze, şi funcţionează.

Vă referiţi la lotul de 11 poliţişti de care vorbea domnul Tobă? Sunt şi alţii pe lângă ei?
Mai sunt colegi care în momentul de faţă se află în diverse stadii de cercetare, şi care în perioada următoare vor avea o altă poziţie probabil în cadrul inspectoratului.

Câte persoane din aceste 1.400 de care spuneţi că sunt angajaţii IPJ sunt în momentul de faţă cercetate?
În momentul de faţă sunt cercetate 11 persoane, de către eşaloanele superioare. Fac obiectul cercetării în cadrul unor dosare penale. Nu pot spune numărul pentru că risc să greşesc.

Sunt cazuri izolate sau sunt legaţi între ei în aceste dosare?
Sunt mai mult sau mai puţin izolate; unele dintre aceste persoane au legătură, cel puţin din punctul de vedere al specialităţii pe care o au în acest moment în cadrul unor structuri.

Vă referiţi la cazuri de corupţie?
Mă refer la cazuri de încălcare a legii.

În sensul corupţiei?
Nu pot face aprecieri cu privire la încadrarea juridică pentru că nu sunt eu cel care coordonez activitatea în dosarele instrumentate cu privire la aceşti colegi.

Cât de cât aţi reuşit până acum să vă faceţi o imagine corectă asupra activităţii IPJ Cluj, de când aţi venit, aveţi câteva săptămâni. Care e aprecierea dumneavoastră în sensul activităţii poliţiştilor de aici - foarte bună sau foarte rea?
Activitatea per ansamblu a poliţiştilor e una foarte bună. În momentul de faţă putem spune că judeţul Cluj e unul dintre cele mai sigure judeţe din ţara noastră.

Au plecat nişte şefi: domnul Păcurar a plecat, domnul Pintea a plecat.
Avem peste 1.400 de angajaţi. Când mă refer la activitate apoliţiştilor mă refer la marea majopritate a colegilor mei. Activitatea lor e una foarte bună. Dacă am în vedere indicatorii statistici pe care noi i-am înregistrat în această perioadă, şi mă refer la primele nouă luni ale anului, sunt foarte buni. Au activităţi bune şi rezultate pe măsură. Avem un nivel de criminalitate stradală destul de redus, criminalitatea sesizată la nivelul judeţului Cluj e una dintre cele mai reduse la nivel naţional. Nu sunt probleme deosebite în sensul comiterii de infracţiuni de mare violenţă. Nu avem infracţiuni comise cu arme de foc. Avem mai puţine accidente rutiere în acest an decât cele înregistrate anul trecut în aceeaşi perioadă. În concluzie putem spune că activitatea desfăşurată şi rezulatele obţinute de către colegii mei sunt bune şi foarte bune.

De ce credeţi că a fost nevoie de numirea în postul de şef al IPJ Cluj al unei persoane din afara structurii judeţene? Aţi venit din altă parte, nu a fost înaintat cineva în funcţie. Nu e nimeni capabil dintre adjuncţi pentru această funcţie?
Nu aş putea să vă răspund la această întrebare pentru că nu eu m-am numit în funcţie. Am fost numit prin ordin al ministrului. Nu am purtat o discuţie cu privire la ce a determinat conducerea ministerului pentru a mă numi pe mine în funcţie.

Vă place la Cluj?
Îmi place foarte mult, de altfel Clujul e judeţul în care m-am născut.

Care sunt zonele cu risc criminogen cel mai ridicat din oraş?
(Ezită) În momentul acesta nu aş putea să spun cu privire la o anumită zonă. Se comit fapte penale, infracţiuni acolo unde sunt oameni. Poţi circula în siguranţă pe raza municipiului Cluj-Napoca şi pe raza judeţului Cluj.

Mai există clanuri în Mănăştur, ca acum 10-20 ani?
Cu siguranţă există grupuri infracţionale care în fiecare zi pun la cale săvârşirea de fapte antisociale.

E un cartier periculos, cum era acum 10-20 de ani?
E prea devreme să dau un răspuns.

Comenteaza