Plângeri din pricina cardurilor europene de sănătate

Plângeri din pricina cardurilor europene de sănătate
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj nu mai eliberează carduri europene de sănătate din luna septembrie a anului trecut

În schimbul cardurilor europene de sănătate necesare persoanelor care călătoresc în afara ţării şi care au nevoie de servicii medicale de urgenţă, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj eliberează adeverinţe provizorii în limba română cu care pacienţii se pot trata în străinătate. Chiar şi aşa, o persoană a sesizat instituţiei clujene că nu a putut beneficia de îngrijiri medicale în Austria pe baza documentului.

„În anul 2012, au existat 15.628 de cereri pentru eliberarea cardurilor europene de sănătate şi carduri şi adeverinţe eliberate. Cele mai multe cereri pentru eliberarea cardurilor europene de sănătate coincid cu perioada concediilor. Astfel, în luna iulie a anului 2012, s-au eliberat 2.272 de carduri, iar în decembrie 2012 au fost eliberate 733 de documente", a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CJAS Cluj. Ea a explicat că din luna septembrie a anului trecut instituţia nu a mai putut elibera carduri europene de sănătate, ci o serie de adeverinţe care să ţină locul documentului. „Din 13 septembrie nu s-au mai eliberat carduri, ci certificate înlocuitoare ale acestora care într-un interval de două zile au putut ajunge la asiguraţi", a adăugat Grozav. Purtătorul de cuvânt al CJAS a prezentat şi modul cum asiguraţii pot intra în posesia documentului. „Fiecare asigurat depune o cerere la CJAS-ul în evidenţa căruia se află. Cererile sunt înregistrate şi transmise mai departe. Cardurile vin de la Bucureşti prin intermediul unei firme de curierat. Sunt întârzieri în distribuţia cardurilor europene de sănătate, iar pentru ca asiguraţii să poată beneficia de servicii medicale noi le eliberăm certificate provizorii care înlocuiesc cardul. Aceste adeverinţă sunt eliberate în limba română şi respectă toate standardele legale" , a adăugat Crina Grozav.

Cu toate acestea, sunt persoane care se plâng că pe baza adeverinţei eliberată de CJAS Cluj nu au beneficiat de servicii medicale în străinătate. „Există o sesizare în care se reclamă nerecunoaşterea adeverinţei provizorii de înlocuire a cardului de sănătate. Am primit o astfel de sesizare din partea unei persoane care a fost în Austria în ultimul trimestru al anului 2012. Practic, pe baza cardului se acordă serviciile necesare pe perioada şederii temporare într-un stat membru al Uniunii Europene în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii din respectiva ţară", a precizat Crina Grozav. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu au transmis până la ora închiderii ediţiei un răspuns cu privire la cauzele care au dus la întreruperea eliberării cardurilor europene de sănătate şi la numărul de sesizări referitoare la faptul că adeverinţele provizorii nu au fost recunoscute în spitale din Uniunea Europeană.

 

Comenteaza