Preşedintele Curţii de Apel Cluj îl trage de mânecă pe ministrul Justiţiei: în situaţia de acum, vom ajunge la blocaje imposibil de gestionat

Preşedintele Curţii de Apel Cluj îl trage de mânecă pe ministrul Justiţiei: în situaţia de acum, vom ajunge la blocaje imposibil de gestionat
Lipsa spaţiilor în care să funcţioneze rămâne una dintre problemele importante pentru instanţele care îşi desfăşoară activitatea în Palatul de Justiţie din Cluj, arată Curtea de Apel într-un rezumat al bilanţului pe anul trecut.

"Avem în vedere că încă în urmă cu trei ani conducerea Curţii de Apel Cluj a abordat Ministerul Justiţiei în scopul redobândirii aripii Palatului de Justiţie din Cluj care în prezent se află în folosinţa unei secţii externe a Penitenciarului Gherla. La acel moment, conducerea Curţii de Apel, în colaborare cu aceea a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a identificat chiar un alt corp de clădire, neutilizat, aparţinând unei unităţi militare din Cluj-Napoca şi care, sub aspectul amplasării, suprafeţei şi utilităţilor putea fi atribuit, prin decizie guvernamentală, Ministerului Justiţiei spre a fi amenajat şi folosit de Penitenciarul Gherla. Din păcate, promisiunile atunci făcute au rămas fără urmări practice, însă conducerea Curţii de Apel a abordat în mai multe rânduri Ministerul Justiţiei în scopul luării unei decizii care să clarifice perspectivele de rezolvare a problemei", susţine preşedintele instanţei, judecătorul Valentin Mitea.

Acesta adaugă că cererea "corespunde unei necesităţi reale" şi are legătură cu situaţia actuală a fondului imobiliar a instanţelor clujene, "care deja este insuficient dar mai ales cu dorinţa de a pregăti din timp intrarea în vigoare a noilor Coduri - civil, penal, de procedură civilă, de procedură penală-, în condiţiile în care, potrivit noilor dispoziţii procedurale, numărul sălilor de judecată trebuie să crească, iar schemele de personal ale instanţelor ar urma să fie suplimentate".

Potrivit concluziilor studiilor de impact privitoare la noile coduri, Judecătoria Cluj-Napoca ar trebui să beneficieze de o majorare a schemei de personal cu 13 judecători şi 22 de grefieri. Totodată, şi alte instanţe clujene, inclusiv Curtea de Apel, ar urma să angajeze personal nou. "Or, un plus de personal face necesare atât birouri, cât şi noi săli de judecată, concluzia - extrem de simplă, de altfel - fiind aceea că în condiţiile actualei situaţii logistice a instanţelor din Cluj-Napoca se va ajunge la blocaje foarte dificil de gestionat", arată Mitea.

Curtea de Apel Cluj a reiniţiat la începutul acestui an demersurile privitoare la redobândirea părţii de clădire aflată în folosinţa Penitenciarului Gherla. "Am avut deja discuţii la nivelul Ministerului Justiţiei, noi îngăduindu-ne să-i readucem în atenţie domnului ministru Cătălin Predoiu problema cu care ne confruntăm. Sperăm că, de această dată, voinţa Ministerului Justiţiei şi implicarea sa vor fi mai puternice decât până acum", conchide preşedintele instanţei.

Comenteaza