Regizorul Pálfi György: Fimele din competiţia TIFF sunt foarte bune, deliberarea va fi grea

Regizorul Pálfi György: Fimele din competiţia TIFF sunt foarte bune, deliberarea va fi grea
Regizorul Pálfi György, membru în juriul TIFF, spune că filmele din competiţie sunt foarte bune şi că deliberarea va fi dificilă, în timp ce producătoarea Lynda Myles afirmă că această competiţie este mai puternică decât la Cannes sau Veneţia şi Berlin.

Membrii juriului Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) - regizorul Cristi Puiu, regizorul Pálfi György, actriţa Franziska Petri, producătoarea Lynda Myles şi director artistic Tribeca Film FestivalFrederic Boyer - au susţinut, miercuri, o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, afirmând că cele 12 filme din competiţia TIFF sunt foarte bune, iar desemnarea câştigătorilor va fi o muncă dificilă, transmite Mediafax.

Regizorul Cristi Puiu a spus că el caută în filmele din competiţia TIFF pelicule care pun în discuţie cinematograful.

"Singurul lucru pe care îl caut sunt intenţiile regizorului, cei din competiţie fiind la primul sau al doilea film. Sunt filme foarte bune, sunt filme, intenţii care mă interesează. Lucrul care mi se pare cu adevărat important, şi asta are legătură şi cu filmele pe care le fac şi cu cele din competiţie, este acela că, atât timp cât cinema-ul este pus în discuţie, eu mă simt confortabil. Cred că problema cinema-ului de azi este că se autocopiază, este un Ouroboros, şarpe care îşi mănâncă coada. De fiecare dată când apare o nouă voce în cinema încerc să fiu acolo, să o identific, ceea ce nu e uşor, în ciuda aproximărilor şi greşelilor inerente unei prime opere", a spus Cristi Puiu.

Regizorul Pálfi György a declarat, la rândul său, că filmele din competiţie sunt foarte bune, iar deliberarea juriului va fi grea.

"Pare o competiţie foarte puternică, deliberarea va fi foarte grea, când va trebui să alegem câştigătorii", a spus Pálfi.

La rândul său, actriţa Franziska Petri a spus că este o bucurie să vadă filme bune şi să le discute cu colegii carismatici din juriu.

"M-am bucurat foarte mult de festival, am văzut filme foarte bune şi am avut conversaţii foarte interesante cu aceşti colegi carismatici din juriu despre filme", a spus Franziska Petri.

Producătoarea Lynda Myles a adăugat că la TIFF competiţia este mai puternică decât la Cannes sau Veneţia şi Berlin.

"Juriul TIFF este grozav, este fascinant să asculţi punctul de vedere al celorlalţi. Competiţia este puternică, am fost membru şi în alte jurii, la Cannes, Veneţia, Berlin, aici competiţia este mai puternică. Este un program intens la festivalul de aici, ne-am concentrat asupra competiţiei, dar amploarea programului este mare. Festivalul este condus de oameni cu gusturi bune, cu un ochi foarte ascuţit, nu este o colecţie de filme văzute la alte festivaluri, este un festival puternic", a spus Lynda Myles.

Directorul artistic al Tribeca Film Festival, Frederic Boyer, a apreciat, la rândul său, selecţia din competiţie.

"Este o selecţie foarte bună, există ceva interesant în fiecare film. Sunt un amator al filmului. Marea mea plăcere este să fiu surprins, să văd filmul odată cu publicul. Sunt pasionat de cinema de la 15,16 ani, am fost şi director al altor festivaluri din Europa. Mă consider un amator, când voi deveni profesionist în asta, îmi voi da demisia. Cinema-ul nu moare, dar a privi filmele este imposibil, nu sunt distribuitori, televiziunile nu vor să le cumpere, de aceea festivalurile sunt foarte importante, e cel mai bun mod de a arăta filme bune. Am acceptat să fiu în acest juriu, pentru a sprijini cinema-ul românesc, cel internaţional şi acest public minunat. Cinematograful postmodern copiază filme de dinainte, orice cineast bun trebuie să îşi asume riscuri. Festivalurile de film se pot compara foarte bine cu circul, în sensul bun", a spus Boyer.

Un număr de 12 regizori aflați la început de drum intră în cursa pentru trofeele celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, fiind anul debutanților la TIFF, zece dintre filme fiind semnate de cineaşti aflaţi la primul lungmetraj de ficțiune.

Competiţia este dedicată în mod tradiţional regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, iar cele 12 titluri vin din ţări precum Arabia Saudită, Uruguay, Polonia, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Olanda, India, Slovacia, Japonia.

TIFF are loc la Cluj-Napoca în perioada 31 - 9 iunie.

Etichete
Comenteaza