Se strânge laţul în jurul managerului de la Tribuna

Se strânge laţul în jurul managerului de la Tribuna
După ce cu o zi înainte Mircea Arman a fost exclus din Uniunea Scriitorilor, ieri comisia Consiliului Judeţean a finalizat raportul de control de la revistă.

Actualul manager al revistei Tribuna, Mircea Arman este propus spre destituirea din funcţie în raportul întocmit de comisia înfiinţată prin dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean, for ce patronează revista, conform surselor ZIUA de CLUJ. Acestea spun că lui Arman i s-ar reproşa încălcarea contractului de management prin deservicii de imagine aduse instituţiei.

Comisia înfiinţată prin dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, în scandalul Tribuna şi-a redactat raportul şi l-a trimis comisiei de cultură din instituţie. Raportul a fost adus la cunoştinţa membrilor Comisiei de învăţământ, cultură, artă şi religie a deliberativului judeţean ieri după amiază, care îl va analiza şi va propune măsurile de rigoare. Comisia de cultură urmează să se întrunească cel mai devreme săptămâna viitoare pentru a lua la cunoştinţă raportul şi pentru a redacta recomandările. Propunerile comisie de cultură vor fi înaintate plenului Consiliului Judeţean Cluj în cadrul unei şedinţe de îndată, astfel încât deliberativul judeţean să poată adopta soluţia optimă în vederea deblocării situaţiei actuale şi a continuării activităţii revistei în cele mai bune condiţii.

Prefectul Gheorghe Vuşcan a convocat ieri, în urma unui memoriu adresat de colectivul de redacţie al revistei Tribuna, o "întâlnire de mediere cu factorii direct implicaţi în rezolvarea problemelor semnalate" - redactorii concediaţi, fără directorul Mircea Arman. La întâlnirea de la sediul Palatului Administrativ Cluj au mai participat rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, redactorul şef al revistei Apostrof Marta Petreu şi redactorii Claudiu Groza, Ioan Pavel Azap, Oana Pughineanu, Ştefan Manasia şi Ovidiu Petca. Primii doi, precum şi Manasia, au fost concediaţi săptămâna trecută de către director. Vuşcan spune că a amânat această întâlnire de mai multe ori tocmai pentru faptul că a ţinut ca şi Arman să fie prezent la discuţii. "L-am chemat de mai multe ori şi n-a venit; ba nu ne-a răspuns la telefon, ba când ne-a răspuns, a spus că e plecat în concediu sau la Bucureşti", a spus Vuşcan.
Ieri şi liderul PDL Cluj, Daniel Buda, i-a cerut preşedintelui Consiliului Judeţean să îl demită pe Mircea Arman. Cu o zi înainte, vicepreşedintele PSD Cluj, deputatul Aurelia Cristea, şi liderul organizaţiei municipale a social-democraţilor, Mircea Jorj, i-au solicitat lui Uioreanu să intervină pentru soluţionarea conflictului de la Tribuna.

Redactorii publicaţiei culturale clujene Tribuna şi managerul revistei, Mircea Arman, se află în conflict, după ce primii reclamă restricţiile abuzive impuse de noul coordonator al publicaţiei. Unul dintre redactori, poetul Ştefan Manasia, a fost chemat în faţa unei comisii disciplinare convocate de către Arman, după ce a criticat, într-o altă revistă culturală, politica managerială a noului coordonator al revistei. La scurt timp el a mai fost convocat o dată în faţa aceleiaşi comisii, fiindu-i imputate faptele că nu ar fi făcut bilet scris pentru deplasarea la un târg de carte desfăşurat în vecinătatea redacţiei, respectiv pentru că nu ar fi vândut un anumit număr de abonamente.


La sediul Tribuna au avut loc două proteste, în aprilie şi mai. De asemenea, peste 500 de reprezentanţi ai mediului cultural din România, în special din Cluj, au semnat o petiţie de solidarizare cu jurnaliştii publicaţiei. Aceştia au adresat, la rândul lor, un memoriu Consiliului Judeţean Cluj, for care finanţează revista. Mai mult, Claudiu Groza, teatrolog şi redactor al revistei, a trimis încă o scrisoare deschisă către preşedintele CJ Cluj.

Directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu şi-a manifestat public susţinerea pentru jurnaliştii publicaţiei, care ar fi supuşi unor restricţii excesive şi i-a cerut public preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, să rezolve situaţia. Vineri, trei dintre redactorii revistei, Ştefan Manasia, Ioan Pavel Azap şi Claudiu Groza, au aflat că vor fi concediaţi de către Mircea Arman, pe motiv că nu au dat concurs pe post.

Exclus din Uniunea Scriitorilor, Arman ameninţă cu procese

Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a decis luni seara excluderea lui Arman din uniune. "Este realmente şocant modul în care noul redactor-şef a înţeles să-şi impună punctul de vedere în ce priveşte programul „Tribunei", şi încă în repetate rânduri, cu o totală lipsă de competenţă şi de cunoaştere a tradiţiei şi prestigiului uneia dintre cele mai vechi publicaţii culturale din România", anunţă Uniunea Scriitorilor într-un comunicat de presă. "Domnul Arman a renunţat, fără un minim efort de politeţe, la colaborarea unor personalităţi cu o reputaţie bine stabilită, înlocuindu-le cu veleitari care au umplut paginile revistei cu articole compromiţătoare. Domnul Arman a desfăcut contractul de muncă, fără nici un temei legal, unor redactori ai revistei cu vechi state de serviciu. A reuşit să-şi ridice în cap lumea scriitoricească, şi nu numai clujeană. Peste 500 de scriitori şi alte personalităţi culturale au semnat un protest. Într-un dispreţ absolut faţă de numărul şi importanţa semnatarilor, domnul Arman a recurs la ameninţări şi grosolănii inacceptabile la adresa colegilor domniei sale care au atras atenţia opiniei publice asupra ilegalităţilor comise. În interviuri, articole, scrisori pe internet, domnul Arman a atacat într-o manieră halucinantă USR, al cărei membru este, prin vrere proprie şi nesilit de nimeni, ameninţând-o cu darea în judecată. Urmarea acestor acuzaţii, neprobate în nici un fel şi în termeni greu de reprodus, este atmosfera irespirabilă creată în viaţa culturală clujeană, care face din domnul Arman un caz nefericit", se arată în comunicatul USR.

În replică, Mircea Arman a declarat pentru REALITATEA TV Cluj că va acţiona în instanţă USR. El a precizat că nu a fost chemat la şedinţa Consiliului USR pentru a-şi susţine punctual de vedere.

 

Etichete
Comenteaza