Stirile pozitive ale zilei de vineri

Stirile pozitive ale zilei de vineri

Există şi veşti bune în vreme de pandemie. 

- Rezultatele preliminarii ale unui studiu realizat in orasul german Gangelt (42000 locuitori) arata ca 15% dintre cei testati au prezentat anticorpi specifici infectiei. Rata deceselor, raportata la numarul real de infectati, a fost de 0,37%, mult sub rata deceselor la nivelul intregii tari, care se apropie de 2% (una dintre cele mai scazute din lume) dar peste rata mortalitatii in cazul gripei, de 0.1%. Studiul a fost facut pe 1000 de persoane iar rezultatele preliminarii sunt dupa evaluarea a jumatate din cazurile analizate.

- Coreea de Sud a raportat doar 27 de cazuri noi in aceasta dimineata. Orasul Daegu, epicentrul de unde a plecat raspandirea infectiei, nu a inregistrat nici un nou caz de infectare.

- In Spania s-au inregistrat cele mai puține cazuri și cel mai mic numar de decese din ultimele aproape doua saptamani.

- Noile date comunicate de Protecţia Civilă din Italia arată o situaţie stabilă: scad internările pentru persoanele în stare gravă şi mai puţin gravă, începe să crească uşor numărul noilor cazuri. insă numărul celor care se vindecă zilnic rămâne mare, aproape 2.000.

- In New York City a fost inregistat cel mai mic numar de spitalizari "nete" (diferenta dintre intrari si iesiri) din 3 aprilie. Numarul de ieri este de 5 ori mai mic decat varful inregistrat in weekend.

- SUA a revizuit in scadere numarul deceselor cauzate de Covid-19 pana la finalul lunii august: ~ 60.000, un numar similar cu cel generat de gripa in 2017. Estimarile precedente aratau numarul de peste 100.000 decese.

- Sase persoane infectate cu Covid-19 si aflate in stare critica, in Israel, au supravietuit dupa ce au fost tratate cu Pluristem, un medicament pe celule extrase din placenta.

- Pfizer a anuntat ca a identificat un posibil medicament, derivat din cel care a ajutat la tratarea virusului SARS, care ar putea trata pacientii afectati de Covid-19.

- Testele clinice ale unui vaccin impotriva noului coronavirus vor incepe in Israel la inceputul lunii iunie.

- Premierul britanic Boris Johnson a ieşit de la terapie intensivă, urmând să se refacă într-un salon obişnuit

- Ministri de Finante ai tarilor UE au agreat un fond de 540 miliarde de euro pentru combaterea efectelor pandemiei.

- Premierul Italiei a anuntat ca guvernul ar putea renunta, treptat, la o parte din masurile luate pentru limitarea pandemiei la finele acestei luni.

- Activităţile economice ar putea fi reluate în totalitate în luna mai în Statele Unite, a declarat Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei.

- Polonia va reduce din restricții după Paștele care va fi sarbatorit in acest weeken. ”Vrem să pornim puțin economia”, a spus ministrul adjunct al sănătății.

- Renault va relua producția la uzina Dacia pe 21 aprilie. Reluarea producției se va intampla în două etape: 21 aprilie și 4 mai, dar în condiții de siguranță și de distanțare socială, cu echipe restrânse.

- Rezerva Federală (Fed) a SUA a anunțat un nou pachet de stimulare, de 2.300 miliarde dolari, pentru creditarea afacerilor de talie mică și medie și finanțarea statelor și a municipalităților.

- Banca Centrală a Poloniei reduce rata dobânzii la nivelul scăzut record de 0,50%.

- Irlanda a suplimentat lichidităţile destinate firmelor cu activităţi blocate din cauza coronavirusului la 1 miliard de euro.

- Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede posibilitatea ca firmele să îşi achite online taxele către bugetul de stat, pe ghiseul.ro.

- eMag plănuieşte să angajeze 1.000 de persoane, in regim permanent, în condiţiile în care cererea pentru retailerii e-commerce a crescut puternic în criză.

- In 13 zile, indicele S&P 500 al bursei americane a castigat aproape 25%. Saptamana aceasta a fost cea mai buna, pentru acest indice, din din ultmii 46 de ani.

- Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA din Bucureşti anunţă că lucrează cu alte institute şi universităţi la dezvoltarea unui sistem de ventilaţie mecanică pentru tratarea persoanelor infectate cu Covid-19

- Primăria Craiova pune la dispoziţia autorităţilor Sala Polivalentă pentru a fi transformată, la nevoie, într-un spital de campanie

- In China temperatura persoanei care face livrarile cumparaturilor acasa a inceput sa fie afisata in aplicatie.

- George şi Amal Clooney au donat 1 milion de dolari pentru sprijinirea mai multor cauze în criza provocată de Covid-19

- U2 a donat 10 milioane de euro pentru a sprijini lucrătorii din sistemul sanitar irlandez

- Bayer donează 386.000 de lei pentru dotarea spitalelor din România

- FC Barcelona pune la dispoziţie arena Camp Nou pentru teste clinice în lupta împotriva coronavirusului.

Extra (nu sunt pozitive dar sunt importante):

- Pelerinajul de Florii se suspendă, iar Sfânta lumină adusă de la Ierusalim va fi distribuită la cerere, de voluntari cu mască, mănuşi şi ecuson, în faţa locuinţelor. În noaptea de Înviere credincioşii cu candelele aprinse pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curţile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanţă de 2 m, cu salutul pascal ”Hristos a înviat!” şi răspunsul ”Adevărat a înviat!”, fără a deranja alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare, a transmis Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.

- Federal Emergency Management Agency din SUA a prevazut, intr-un raport publicat vara trecuta, ca in cazul unei pandemii SUA va fi afectata de o criza de medicamente si echipamente de protectie, spitalele nu vor face fata numarului de cazuri, iar economia se va inchide partial.

- Din cauza pandemiei de coronavirus, de la o creștere economică de până la 4%, România va înregistra pe anul în curs, cel mai probabil, o recesiune de până la 3%, a declarat premierul Ludovic Orban.

- 16+ milioane de americani, 10% din total populatie activa, a depus cererea pentru a intra in somaj in ultimele 3 saptamani.

- Larry Kudlow, principalul consilier economic al președintelui Trump, a declarat că guvernul american ar trebui să suporte 100% din CAPEX-ul companiilor americane pentru perioada următoare, inclusiv costul mutării producției din China.

- Cozi mari s-au format in Bangkok dupa ce autoritatile au anuntat interzicerea vanzarilor de bauturi alcoolice pentru 10 zile, ca masura de limitare a activatilor sociale.

- Un mogul slovac, din domeniul jocurilor de noroc, a primit prin ofertă directă un contract de milioane de euro pentru sistemul de sănătate. Sub protecția măsurilor de urgență luate pe timp de pandemie, guvernul Slovaciei a semnat contracte de 80 milioane de euro într-o singură zi, ai căror beneficiari sunt firme sau oameni de afaceri fără nicio experiență în domeniul sănătății publice.

Bonus:

- Testele dinamice pe Magistrala de metrou M5 vor începe undeva la sfârșitul lunii mai, iar la finele lui iunie metroul din Drumul Taberei trebuie să circule cu călători, a declarat ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode.

Fotografia diminetii - Mesaje de multumire scrise pe asfalt, la intrarea intr-un spital din New York City.

Etichete
Comenteaza