Ştirile pozitive ale dimineţii de luni

Ştirile pozitive ale dimineţii de luni

Continuă veştile bune în vreme de pandemie. 

- Şefa secţiei de anestezie-terapie intensivă (ATI) de la Spitalul ”Dimitrie Gerota” din Bucureşti, afectată grav de virusul SARS-Cov-2 cu care a fost infectată de către unul dintre primii pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 în România, ar putea fi externată azi, după ce şi-a revenit şi a stat pe suport respirator peste o săptămână.

- Agenţia pentru Boli Infecţioase din Danemarca susține că numărul real al persoanelor infectate cu noul coronavirus este de 30-80 de ori mai mare decât cifra de 5.000. Daca datele danezilor se confirma atunci rata reala a deceselor si a persoanelor in stare grave este mult mai mica. Estimarea potrivit căreia 400.000 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus se bazează pe o analiză asupra donatorilor de sânge inclusă într-un raport publicat de Autoritatea daneză pentru Sănătate.

- Italia a anunțat duminică 431 de decese în ultimele 24 de ore, minimul ultimelor 3 săptămâni. Pentru prima dată din 19 martie numărul a coborât sub 500 într-o singură zi.

- Statele Unite au înregistrat duminică seară un număr în scădere al deceselor, pentru a doua zi consecutiv. Si in New York City situatia s-a ameliorat, numarul internarilor fiind in scadere.

- Numarul cazurilor noi in Franta a scazut la cel mai redus nivel din ultima saptamana. Numarul pacientilor internati la Terapie Intensiva a scazut pentru a patra zi consecutiv.

- Coreea de Sud a raportat 25 de cazuri noi in aceasta dimineata.

- Papa Francisc a propus în mesajul său de Paște „reducerea” sau chiar „anularea” datoriei țărilor sărace, a cerut reducerea sancțiunilor internaționale și „încetarea focului, global și imediat”. De asemenea, a exprimat speranța ca Europa să găsească „un spirit concret de solidaritate”.

- Administrația președintelui american Donald Trump are în vedere 1 mai ca dată-țintă pentru relaxarea restricțiilor impuse în vederea limitării epidemiei cu noul coronavirus în SUA, a declarat duminică șeful Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA), Stephen Hahn.

- Spania iese din blocajul total și permite unor companii să-și reia activitatea începând de azi. „E important să vorbim acum despre reconstrucția economică și socială”, a spus premierul Pedro Sanchez.

- Beijingul a anunțat redeschiderea treptată a școlilor. Astfel, elevii și studenții ar urma să revină la cursuri în perioada 27 aprilie-11 mai

- Autorităţile sanitare italiene vor distribui săptămâna viitoare 2,5 milioane de teste în ţară, a anunţat comisarul extraordinar pentru coronavirus al guvernului italian, Domenico Arcuri. Deocamdată, ceva mai mult de un milion de teste au fost făcute de la începutul epidemiei în Italia.

- Autoritatatile americane au aprobat in regim de urgenta decontaminarea zilnica a aproximativ 4 milioane de masti N95/echivalent N95 pentru reutilizarea de catre cadrele medicale.

- Premierul britanic Boris Johnson a fost externat.

- Iranul va ridica restrictiile de calatorie intre provincii incepand cu 20 aprilie.

- Testele efectuate de China cu medicamentul experimental produs de Gilead Sciences au fost oprite deoarece nu mai sunt suficienti pacienti in stare grava carora sa le fie administrat tratamentul.

- Amazon, cel mai mare retailer online din lume, acționează ca o țară împotriva pandemiei: își construiește laboratoare pentru testarea angajaților, a distribuit materiale de protecție lucrătorilor și le-a mărit salariile pentru a compensa volumul ridicat al comenzilor pe care trebuie să le proceseze.

- Marea Britanie a platit deja 1 miliard de lire catre aproximativ 100.000 de mici afaceri din intregul regat compensatii pentru a-i ajuta sa treaca peste criza generata de pandemie.

Din Cronica de Carte, link in comentarii:

- Povestea lui „Împreună”, o poveste despre pandemie pentru părinți și copii, scrisă și ilustrată de Roxana Oroian, este disponibilă pentru descărcare gratuită, în limbile română și engleză.

- ”NASA at home” este o platformă online unde agenția spațială americană oferă gratuit diferite cărți, podcasturi, tururi virtuale, videoclipuri inedite, inclusiv pentru copii.

- Cunoscutul actor Patrick Stewart citește un sonet diferit din Shakespeare în fiecare zi, iar lecturile sunt disponibile pe pagina lui de Instagram.

- Biblioteca Publică și postul de radio public din New York au lansat un club de carte virtual. Prima carte care se va discuta, pe 30 aprilie, este ”Deacon King Kong”, de James McBride.

- Marvel oferă gratuit, până pe 4 mai, 12 dintre cele mai populare cărți de benzi desenate din magazinul online, inclusiv cărți din seria Avengers sau Captain America.

- Oxford University Press, considerată cea mai mare editură universitară din lume, a transformat o mare parte din resursele educative în resurse gratuite, pentru a ajuta profesorii, părinții, elevii și studenții afectați de pandemie, atât în Marea Britanie, cât și pe internațional.

- Cărți horror sau SF clasice, precum Dracula lui Bram Stocker sau volume de Edgar Allan Poe și H. P. Lovecraft, pot fi acum descărcate gratuit de pe Project Gutenberg.

- Un material pentru copiii până în șapte ani, despre coronavirus, poate fi descărcat de pe site-ul unei psiholoage din Columbia, Manuela Molina, inclusiv în limba română.

- Un alt volum pentru cei mici, despre ce sunt germenii și cum te poți proteja de aceștia, este oferit de Educarium.

Extra (nu sunt pozitive dar sunt importante):

- Economistul Robert Shiller, laureat al premiului Nobel și expert în cum emoțiile generează deciziile economice, a avertizat ca o “pandemie a fricii” ar putea genera o recesiune severă, nejustificată de realitate.

- Premierul Portugaliei, António Costă, a criticat, într-un interviu, Olanda după ce această țară a refuzat emiterea de eurobonduri pentru finanțarea măsurilor de susținere a economiiilor afectate de pandemie. “Trebuie să știm dacă mergem mai departe 27 de țări în UE, 19 în eurozone, sau cineva vrea să iasă. Desigur, mă refer la Olanda.”

- In Marea Britanie politia vrea sa verifice cosurile celor care merg la cumparaturi. "În această etapă nu vom verifica bunurile din coșuri și cărucioare de cumpărături pentru a vedea dacă sunt cu adevărat lucruri necesare”, a avertizat săptămâna trecută Nick Adderley, șeful poliției din Northamptonshire, „dar dacă oamenii nu vor asculta avertismentele, vom începe să facem acest lucru”.

Fotografia diminetii - Cornelia Ras, 107 ani, din Sommelsdijk, Olanda este probabil cea mai varsnica persoana din lume care a supravietului acestui virus.Frank De Roo, via Reuters:

Etichete
Comenteaza