Ştirile pozitive ale dimineţii de marţi

Ştirile pozitive ale dimineţii de marţi

Există şi veşti bune în vreme de pandemie. 

- Acum 65 de ani, in aprilie 1955, Doctorul Jonas Salk a anuntat ca vaccinul impotriva poliomielitei, dezvoltat de el, este sigur. El a refuzat sa-si ia brevetul de inventie, oferindu-l gratuit, desi ar fi putut castiga milioane/miliarde. Cand a fost intrebat de ce a refuzat sa-si ia brevetul Salk a raspuns cu o intrebare: "Poti patenta Soarele?"

- Doctorii de la un spital din New York au testat toate gravidele internate si care urmau sa nasca rezultatul fiind ca aproape 15% (29 din 210) dintre ele au fost pozitive si asimptomatice.

- Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că ”mai avem un pic până trecem hopul” şi ar trebui ca măsurile de distanţare socială să fie respectate în continuare. Arafat anunţă că se va face o evaluarea a situaţiei după Paşte pentru a vedea dacă măsurile de distanţare socială ar putea fi relaxate puţin.

- Ieri a fost a treia zi consecutiva in care numarul global de cazuri noi a scazut si a zecea zi de la varful inregistrat in 3 aprilie.

- Guvernatorul Andrew Cuomo a declarat ieri ca „ce a fost mai rau” în criza de coronavirus din statul New York a trecut. „Ce fost mai rău s-a terminat, iar dacă continuăm să fim inteligenți și să urmăm măsurile de izolare, ne vom reveni."

- România discută la Bruxelles despre un pachet de sprijin direct pentru IMM-uri, în valoare de 750 de milioane de euro, a declarat ministrul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, Virgil Popescu.

- Un mini-spitalul modular de triaj construit din 7 containere în curtea Institutului Clinic Fundeni din București, destinat pacienților suspecți de infecție cu coronavirus, va fi funcțional până la sfârșitul acestei săptămâni. Spitalul a fost construit în timp-record (puțin peste o săptămână) în urma unei strângeri de fonduri lansate de un ONG înființat chiar de medicii de la Fundeni.

- Mii de magazine din Austria se vor redeschide azi. Austria devine una din primele țări europene care relaxează restricțiile impuse.

- Luna trecuta a fost prima luna martie din 2002 pana in prezent fara impuscaturi in scolile americane.

- Africa are raportate mai putin de 20000 de cazuri si sub 1000 de decese.

- Academia națională de științe Leopoldina din Germania a pledat ieri pentru o revenire "etapizată" la normal dacă cifrele privind noile contaminări "se stabilizează la un nivel redus" și dacă "măsurile de igienă sunt menținute". Cancelarul Angela Merkel urmează să decidă maine, împreună cu cei 16 lideri ai landurilor, ce se întâmplă cu măsurile de izolare impuse la jumătatea lui martie și în vigoare până în 19 aprilie.

- Aproximativ 45 tone de echipamente, inclusiv 100 de mii de combinezoane de protecție, vor fi aduse în țară, în perioada 13-17 aprilie, cu aeronave de transport aparținând Forțelor Aeriene Române, ce vor executa zboruri zilnice pe ruta București-Frankfurt și retur.

- Cu excepția Austriei și a Coreei de Sud, restul țărilor care au luat măsuri și au reușit să controleze până acum epidemia, Germania, Taiwan, Noua Zeelandă, Danemarca, Finlanda, Norvegia, sunt conduse de femei.

- Guvernatorul provinciei Veneto, din norndul Italiei, a anuntat ca va elimină o serie de restricții cum ar fi limita de 200 de metri de casă pentru activități fizice sau de petrecere a timpului liber cu familia în aer liber. Se pastrează obligativitatea utilizarii a măștii, si a mănușilor.

- Producătorul de anvelope Michelin a reluat producţia de cord metalic utilizat în producţia de anvelope la Zalău

- Amazon a anunțat ca vrea sa angajeze alti 75.000 de lucratori pentru a face fata comenzilor. Compania a anunta o "lista de asteptare" pentru clientii noi care vor sa comande produse alimentare, pentru a-i deservi mai bine pe cei existenti.

- Radiohead va difuza în fiecare săptămână concerte din arhivă pe canalul propriu de YouTube până la finalul izolării, au anunţat membrii trupei.

Extra (semipozitiva):

- Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţă că în luna martie criminalitatea sesizată a scăzut la cei mai importanţi indicatori - furturi, tâlhării, infracţiuni stradale. Totuşi, s-a înregistrat o creştere a faptelor de violenţă în familie, faţă martie 2019. Numărul accidentelor rutiere grave a scăzut semnificativ.

Extra (nu sunt pozitive dar sunt importante):

- China a impus restrictii la publicarea unor studii academice despre originea noului virus. Doua astfel de studii publicate de doua universitati au fost scoase de pe siteuri.

- Deficitul bugetar al SUA ar putea ajunge anul acesta la nivelul record de $3800 miliarde, adică aproape 19% din PIB.

- Mii de protestatari au blocat ieri strazile din Dhaka, Bangladesh, spunand ca le este mai frica ca nu vor avea ce sa manance decat de virus. Protestul a fost generat de esecul companiilor de confectii, care produc pentru brandurile mari, de a le plati angajatilor salariile. Bangladesh depinde e industria tehtila lohn care genereaza cea mai mare parte din exporturile anuale de 40 miliarde.

Bonus (nu e pozitiva):

- Daca nu ma credeti pe mine cand va spun ca va fi bine, uitati-va la politicienii romani care au reinceput sa se certe in public, ca la piata. După ce ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a declarat că i “se pare de-a dreptul criminal că există politicieni români şi sunt trei politicieni români, Ponta, Ciolacu şi Tăriceanu, care nu vor să voteze decretul pe care îl va propune domnul preşedinte de prelungire a stării de urgenţă”, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat Guvernul de ”crimă asupra poporului român”. ”Vă bateţi joc de români, minţindu-i şi ascunzându-le adevărul! Da, voi sunteţi criminali! Şi, da, veţi plăti pentru toate acestea!”.

Fotografia diminetii - Statuia lui Isus din Rio de Janeiro "imbracata" intr-un halat de medic.

Etichete
Comenteaza