Clujenii controlează computerul prin puterea minţii

Clujenii controlează computerul prin puterea minţii
Un grup de informaticieni din Cluj dezvoltă o aplicaţie care permite utilizatorilor să asculte muzica potrivită stării de spirit a acestora din acel moment.

Programul informatic Emotiv va detecta starea emoţională pe care o are purtătorul unei căşti şi va permite alegerea unui set de melodii corespunzător acesteia, prin intermediul stimulilor neuronali de la baza craniului, a precizat Mihai Nadăş, chief technology officer în cadrul Yonder, firma care îl dezvoltă. Pe baza acestei experienţe, potenţialul va fi folosit în industria medicală, unde ar permite pacienţilor paralizaţi sau cu dizabilităţi motorii să îşi controleze calculatorul sau scaunul cu rotile doar prin gânduri.  

Un alt dispozitiv, Leap Motion, este gândit pentru a acţiona laptopul sau desktopul doar prin gesturi, fără atingerea fizică a tastelor sau a clicului şi poate fi aplicat de la sisteme tip infokiosk, de orientare în instituţii publice, până la ghidurile şi obiectivele turistice. Proiectul care foloseşte consola Kinect, utilizată până acum la jocuri, urmăreşte, prin intermediul unor senzori, mişcările scheletului uman pentru a ajuta la diagnosticarea unor boli specifice sistemului osos.

De asemenea, informaticienii clujeni vor folosi un sistem cu ochelari cu senzori şi cu cameră video încorporate, legaţi prin internet wireless la un computer, pentru ca utilizatorii să găsească automat o locaţie sau să acţioneze anumite comenzi. De exemplu, farmaciştii sau bancherii vor şti automat istoricul pacienţilor sau al clienţilor prin simpla vizualizare cu aceşti ochelari. O aplicaţie dezvoltată la Cluj, Quli, a fost comandată de Guvernul Olandei şi constă într-o reţea socială pe internet prin care pacienţii pot obţine diagnostice comparative de la zeci de medici, au acces la chat şi videochat cu aceştia, sunt monitorizaţi video de doctori.

Pe viitor, pacienţii vor purta brăţări medicale şi cipuri pentru a le fi supravegheate mişcările de la distanţă şi pentru a le reduce prezentările la medici. "Aplicaţiile noastre sunt destinate în principal Olandei. Din România nu s-a manifestat încă interes pentru aceste tehnologii care ne vor schimba viaţa", susţine Ramon Zanders, managing director. Yonder, membră a grupului Total Specific Solutions, are 260 de angajaţi la Cluj şi la Iaşi şi împlineşte în 2013 două decenii de existenţă. TSS grupează 1.800 de angajaţi şi afaceri de 200 de milioane de euro.

Comenteaza