Cum afectează somnul insuficient inima

Cum afectează somnul insuficient inima
Se discută din ce în ce mai mult despre importanţa somnului, atât din punct de vedere al calităţii, cât şi a duratei minime a acestuia, pentru a ne menţine sănătoşi.

Un nou studiu al unor cercetatori din Bonn, Germania, arată că privarea de somn poate duce la modificări semnificative ale inimii.

Studiul prezentat la reuniunea anuală a Societaţii Radiologice a Americii de Nord (RSNA) s-a axat pe observarea angajaţilor din asistenţa medicală de urgenţă, care, în cele mai multe cazuri, au un program neregulat, haotic, lucrând și în schimburi de noapte, ceea ce, în timp, duce la creşterea semnificativă a stresului.

Inimile a aproximativ douăzeci de participanţi la studiu au fost analizate imagistic, înainte și după o tură de 24 de ore, în care au reuşit să doarmă, în medie, trei ore. De asemenea, li s-a măsurat tensiunea arterială și le-au fost prelevate probe de sânge şi urină. Comparând rezultatele, specialiştii au observat o creştere a stresului cardiac ceea ce este un precursor al bolilor cardiace, creșteri ale tensiunii arteriale, a ritmului cardiac şi a hormonilor tiroidieni eliberaţi ca răspuns la stres.

Dimensiunea de studiului a fost redusă şi va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege pe deplin relaţia dintre somn şi sănătatea inimii. Cu toate astea, cercetatorii subliniază faptul că studiul lor este unul dintre primele care studiază efectele reale ale privării de somn asupra inimii, și pentru că există foarte mulți oameni care muncesc în schimburi, continuarea cercetării ar putea ajuta la evidenţierea efectelor pe care orele reduse de somn le pot avea asupra sănătăţii.

 

Comenteaza