Au pulpa moale şi parfumată, iar sămburele lor e considerat unul dintre cele mai puternice alimente-medicament

Au pulpa moale şi parfumată, iar sămburele lor e considerat unul dintre cele mai puternice alimente-medicament
În vechile civi­lizaţii asiatice se credea că cei care consumă aceste fructe binecu­vântate vor beneficia de un trup tânăr şi viguros, dar şi de o minte ageră, până la vârste înaintate.

Sunt excelente pentu cei care vor să facă o cură de detoxifiere. Consumul a 600-800 de grame de caise proaspete zilnic, pe o perioadă de timp de minimum 30 de zile, mobilizează toxinele şi reziduurile de metabolism din ţesuturi şi ajută la eliminarea lor. Excesul de creatinină sau acid uric din sânge, uraţii depuşi în articulaţii (guta) sunt prompt eliminaţi de cura cu caise.

Foarte bogate în vitaminele A şi C, dar şi în licopen, caisele sunt un excelent remediu anti-fumat, fie el pasiv ori activ. Se recomandă ca femeile care au fost fumătoare şi care se pregătesc să devine mame şi au nevoie de o detoxifiere rapidă, să facă o cură cu aceste fructe.

Prin consumul a zece sâmburi de caisă pe zi, metalele grele sunt foarte repede eliminate din organism, asta datorită cantităţilor mici de compuşi ai acidului cianhidric din sâmbure care mobilizează metalele grele din ţesuturi şi ajută la eliminarea lor prin fecale şi urină.

Conţinutul de licopen din caise, dar şi alte principii active, cum ar fi vitaminele A şi C, potasiul, protejează inima şi vasele de sânge, prevenind bolile cardiace, de asemenea, împiedică oxida­rea colesterolului şi depunerea sa pe arterele coro­nare, micşorând astfel riscul de infarct, iar o cură de minimum 4 săptămâni, timp în care se con­sumă până la un kilogram de caise pe zi, reduce trigliceridele şi colesterolul rău din sânge.

Caisele au un conţinut ridicat de celuloză şi de pectină, ceea ce face ca acestea să fie foarte des recomandate ca laxative, în problemele de tranzit intestinal. Se face un trata­ment de două săptămâni, în timpul căruia se consumă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, câte 500-800 de grame de caise şi, suplimentar, un litru de apă. 

Se pare că atât pulpa fructului, cât şi miezul caisei, conţin substanţe care previn mutaţiile celulare, combat pro­cesele oxidative, stimulează imunitatea sau împiedică direct dezvoltarea celulelor canceroase.

 

Comenteaza