Ce să alegi, pui sau curcan? Care variantă este mai bună din punct de vedere nutriţional

Ce să alegi, pui sau curcan? Care variantă este mai bună din punct de vedere nutriţional

Proteinele o componentă fundamentală pentru o dietă sănătoasă şi echilibrată.

Consumul de carne albă de pui şi de curcan este optim pentru menţinerea masei musculare şi satisfacerea necesarului de proteine. Acestea sunt utile în mod special pentru sportivi sau pentru cei care urmează o dietă care necesită o cantitate considerabilă de proteine.

De fapt, alimentaţia sportivă se caracterizează de obicei printr-un conţinut ridicat de proteine ​​şi un conţinut scăzut de lipide. Proteinele, însă, sunt esenţiale pentru oricine şi, într-o dietă sănătoasă şi echilibrată, ar trebui să fie în jur de 15-18% din totalul caloriilor. Proteinele din carne, fie ea albă sau roşie, sunt proteine ​​cu o valoare biologică ridicată, deci conţin toţi aminoacizii esenţiali, scrie Mediafax.

Diferenţa de conţinut de proteine ​​dintre cele două este minimă. De fapt, conform BDA (Food Composition Data Bank), 100 de grame de piept de curcan fără piele oferă 24 de grame de proteine, în timp ce 100 de grame de piept de pui fără piele oferă 23,3 grame de proteine.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru conţinutul de proteine ​​al pulpelor de pui fără piele, cu 18,5 grame de proteine, şi al pulpelor de curcan fără piele, cu 18 grame de proteine ​​la 100 de grame de produs.

Diferenţele sunt nesemnificative

Nu există diferenţe semnificative relevante între aminoacizii prezenţi în pui şi curcan. Printre cele mai concentrate avem acidul glutamic, esenţial pentru metabolismul proteinelor, şi pentru stimularea producţiei de masă musculară, lizina, esenţial pentru formarea hormonilor precum hormonul de creştere, leucina şi arginina, un aminoacid pentru sinteza proteinelor şi precursor al creatinei, şi, în final, acid aspartic.

Situaţia nu se schimbă dacă luăm în considerare diferenţa de conţinut de lipide în cele două bucăţi diferite de carne: curcanul are o cantitate puţin mai mare de lipide decât carnea de pui, în special 100 de grame de piept de curcan fără piele conţin 1,2 grame de lipide, în timp ce 100 de grame de piept de pui fără piele conţin 0,8 grame. Dacă, în schimb, avem în vedere carnea cu piele, conţinutul de lipide creşte considerabil.

Nu există diferenţe semnificative nici în conţinutul de vitamine şi minerale între pui şi curcan, ambele fiind bogate în vitamine precum niacina (vitamina PP), esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos, piridoxina (vitamina B6), cobalamina (vitamina PP) (B12), tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2) şi acidul pantotenic (vitamina B5) şi sărurile minerale caracteristice cărnii (atât albe, cât şi roşii), precum fier (tip Fe), fosfor (P) şi zinc (Zn); în plus, sunt prezente şi doze mici de seleniu (Se).

Comenteaza