De ce să nu iei pastile imediat cum ai febră

De ce să nu iei pastile imediat cum ai febră

Trebuie febra tratată imediat cu pastile? O nouă cercetare sugerează că ar fi mai bine lăsăm o febră uşoară să îşi urmeze cursul în loc să apelăm imediat la medicamente.

Cercetătorii Universităţii din Alberta au descoperit că febra moderată netratată a ajutat peştii să îşi cureţe rapid organismul de infecţie, a controlat inflamaţia şi a reparat ţesuturile deteriorate. Studiul publicat recent arată că febra naturală oferă „un răspuns integrator care nu numai că activează apărarea împotriva infecţiei, dar ajută şi la controlul acesteia”, spune Barreda.
 
„Am lăsat natura să facă ceea ce face natura, iar în acest caz a fost un lucru foarte pozitiv”, spune imunologul Daniel Barreda, autorul principal al studiului şi profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe Agricole, ale Vieţii şi Mediului şi la Facultatea de Ştiinţe, conform Mediafax.
 
Febra moderată se rezolvă de la sine, ceea ce înseamnă că organismul o poate atât induce, cât şi opri în mod natural, fără medicamente, explică Barreda. 
 
Febra uşoară are beneficii pentru organism
 
Studiul sugerează că ar trebui să nu apelăm la medicamentele pentru febră fără prescripţie medicală, cunoscute şi sub numele de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS pe scurt, atunci când observăm primele semne de creştere a temperaturii, mai punctează Barreda. „AINS înlătură disconfortul resimţit odată cu febra, dar probabil că renunţaţi şi la unele dintre beneficiile acestui răspuns natural al organismului”, consideră autorul studiului.
 
Totodată, cercetarea ajută la punerea în lumină a mecanismelor care contribuie la beneficiile febrei moderate, care „a fost conservată din punct de vedere evolutiv în regnul animal timp de 550 de milioane de ani”, notează Barreda. „Fiecare animal examinat are acest răspuns biologic la infecţii”. Spre exemplu, unele specii, cum ar fi peştii, reptilele şi insectele, vor risca chiar să fie prădate şi să îşi diminueze succesul reproductiv pentru a se deplasa la temperaturi din mediul lor care le provoacă febră naturală. „Aşadar, marea întrebare este: dacă animalele vor face aceste eforturi, de ce noi luăm medicamente la primele semne de febră?”.
 
Pentru studiu, peştilor li s-a administrat o infecţie bacteriană, iar comportamentul lor a fost apoi urmărit şi evaluat cu ajutorul învăţării automate. Simptomele exterioare au fost similare cu cele observate la oameni atunci când au febră, inclusiv imobilitate, oboseală şi stare de rău. Cercetătorii au constatat că febra a ajutat la eliminarea infecţiei de la peşti în aproximativ şapte zile - jumătate din timpul necesar pentru acele animale cărora nu li s-a permis să exercite febră. De asemenea, febra a ajutat la oprirea inflamaţiei şi la repararea ţesuturilor care fuseseră rănite. 
 
Avantajele pentru sănătate ale febrei naturale în cazul oamenilor trebuie încă să fie confirmate prin cercetări, „dar, deoarece mecanismele care conduc şi menţin febra sunt comune la animale, este rezonabil să ne aşteptăm ca beneficii similare să se întâmple şi la oameni”, adaugă specialistul.

Comenteaza