Istoria mai puțin cunoscută a Cazinoului Central Park din Cluj

Istoria mai puțin cunoscută a Cazinoului Central Park din Cluj

România a cochetat cu industria de gambling încă din 1880 – 1900, perioadă în care au fost construite mai multe cazinouri pe teritoriul țării noastre.

La vremea respectivă nu exista România mare, Marea Unire având loc în 1918, dar asta nu a reprezentat un impediment în dezvoltarea unor surse de divertisment moderne în acele vremuri.

Astăzi este mult mai ușor să avem acces la jocurile de cazinou prin intermediul platformelor online, cum este Betano casino. Acestea pot fi accesate din confortul propriului cămin și pun la dispoziția jucătorilor mii de jocuri, printre care cele mai multe sunt de tip slots. ”Spațiul” este infinit, ține doar de producătorii de jocuri cât de multe titluri pot crea și interconecta cu site-urile cazinourilor online. Însă nu același lucru putem spune de cazinourile clasice.

Printre cele mai vechi cazinouri din România amintim cele din Vatra Dorinei, Băile Herculane, Sinaia, Constanța sau București. Există și în Cluj un cazinou legendar, doar că povestea lui este ușor alambicată. Clădirea veche de peste 125 de ani a fost construită de arhitectul Clujului, Pakey Lajos. 

Se spune că Cazinoului Central Park din Cluj seamănă cu o clădire celebră din Germania, ce era folosită ca reședință de vară de monarhii germani. Se află și astăzi în Parcul Central din Cluj. În decursul timpului, clădirea a avut mai multe întrebuințări, în special pentru divertisment și cabaret. Era un loc de petrecere a timpului liber în weekend. Cum de a ajuns să primească titulatura de cazinou? Se spune că o ruletă a fost amplasată la mezanin, iar asta a dus la asocierea clădirii cu jocurile de noroc și implicit a primit denumirea de cazinou. 

Ulterior, în 1938, clădirea a fost transformată în muzeu etnografic, lucru dovedit de fotografiile existente. Muzeul a fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea. Transformările au continuat pentru faimoasa clădire, iar după al Doilea Război Mondial, un magazin de modă avea să revoluționeze locul. Prin anii 1970-1980, locul a fost redat publicului clujean și a fost transformat într-un cochet restaurant prevăzut și cu o grădină de vară cochetă. Era un loc luxos dedicat lumii bune din Cluj.

După revoluție, clădirea a fost abandonată și lăsată să se degradeze. Autoritățile ”au uitat” de ea până în 2012 când a fost reabilitată. Astăzi, clădirea de patrimoniu se află în administrarea Consiliului Județean Cluj-Napoca. 

După restaurare, clădirea a găzduit sute de evenimente și spectacole, serate și recepții. Printre cele mai cunoscute festivaluri desfășurate în Cazinoului Central Park amintim de Photo Romania, Transylvania History Days, Zilele Clujului, Jazz in the Park, Tango Cazino, Festivalul Interbelic, Bookfest, TiMAF, Festivalul de Chitară Clasică ”Novum Generatio”.

Vestitul cazinou din Cluj a fost mai mult o clădire multifuncțională, ce a adăpostit un muzeu, o galerie de artă, un restaurant, dar prea puțin un cazinou adevărat și totuși a rămas în istorie sub denumirea de cazinou. În mod normal un cazinou adăpostește zeci de sloturi, mese de joc pentru ruletă, blackjack sau poker, dar și o zonă de relaxare, un bar etc. 

Etichete
Comenteaza