Leacul din grădină, utilizat în medicina naturală şi în alimentaţie

Leacul din grădină, utilizat în medicina naturală şi în alimentaţie
Este una dintre cele mai răspândite legume, sărac în calorii şi bogat în antioxidanţi şi vitamine.

Dovleacul are un conţinut bogat în fibre alimentare care protejează mucoasa colonului, iar vitamina A îi oferă o bună protecţie antioxidantă.

De la dovleac se pot folosi atât pulpa, cât şi seminţele.

Seminţele conţin lecitină, enzime cu proprietaţi antihelminitice cu efect impotriva teniei si ascarizilor, iar pulpa conţine vitamina A, B, C şi săruri minerale.

Pulpa de dovleac se recomandă celor care au probleme renale, intestinale, suferă de artrită sau reumatism. Pulpa poate fi folosită şi extern pentru tratarea înţepăturilor de insecte şi a arsurilor.

Specialişti în domeniul tratamentelor naturiste spun că seminţele de dovleac constituie un excelent calmant care reduce insomniile şi infecţiile căilor urinare.

Folosite ca uz extern, seminţele, utilizate sub formă de cataplasme, ajută la vindecarea inflamaţiilor, arsurilor ţi plăgilor atone.

În cazul prostatei şi a prostatitei, pot fi folosite seminţele de dovleac. Din acestea, după ce sunt mărunţite, se prepară un ceai, din care se recomandă a se bea două-trei căni pe zi, timp îndelungat. 

Administrate cu puţină miere, seminţele de dovleac decojite şi mărunţite, vor ajuta la eliminarea viermilor intestinali.

Introducerea dovleacului în dieta persoanelor care suferă de diabet sau afecţiuni cardiovasculare s-a dovedit că ar avea efecte benefice.

În plus, dovleacul conţine potasiu. Acest mineral vă energizează şi ţine tensiunea sub control. 

Comenteaza